Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Avrupa’dan Avustralya’ya, yetkililerin gevşek para politikalarının işe yaramaya başladığı yönündeki sinyalleri ile birlikte, önemli para birimlerinin çoğu karşısında düştü.

Açıklamalar, politika yapıcıların, ekonomilerini desteklemek amacıyla para birimlerini zayıflatmak için yeni tedbirler almaya daha az eğilimli oldukları yönündeki spekülasyonları güçlendirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta gördüğü, yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Euro, ABD doları karşısında AMB’den Christian Noyer’in parasal genişleme planının doğru teşvik miktarını temsil ettiğini açıklaması üzerine dört gündür ilk defa tırmandı. Avusturalya doları ise, Avustralya Merkez Bankası'nın, faiz indirimleri ve daha zayıf bir para biriminin ekonomiyi desteklediği yönündeki açıklaması üzerine yaklaşık bir haftanın en düşüğünden toparlandı. İsveç Kronu ise, merkez bankası Riksbank'ın eski başkan yardımcısının para politikasının doğru yolda olduğu yönündeki açıklaması üzerine tırmandı. 

Frankfurt’ta Commerzbank AG stratejisti Esther Reichelt, “Dün akşama ait Avustralya Merkez Bankası tutanakları yakın zamanda faiz indirimi olasılığının düşük olduğuna işaret ediyor” dedi ve “Genel olarak bir risk alma durumu görüyoruz, bu da özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarına yardım ediyor” diye devam etti.

Euro kazançları

Euro, Pazartesi günü görülen 10 günün en düşük seviyesinden geri yükselerek New York saatiyle 06:12’de yüzde 0.5 artışla 1.1379 seviyesine geldi. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 artarak 72.88 seviyesine geldi. İsveç Kronu ise dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 8.2919 seviyesine gelirken, euro karşısında ufak bir değişim kaydederek 9.4217 seviyesine geldi.

Doların on önemli para birimine göre durumunu takip eden Bloomberg Dolar Endeksi, yüzde 0.2 gerileyek, 15 Ekim'de görülen düşük seviyeye yaklaştı. Yeni Zelanda doları, ABD doları karşısında yüzde 0.6 yükselerek 68.29 seviyesine ulaştı.