Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’nın ihracatı, Eylül ayından bir yıldan uzun bir sürenin en yavaş büyümesini gösterdi. Asya’ya yapılan ihracat gerilerken, Avrupa ve ABD’ye yapılan ihracatta yükseliş görüldü.

İhracat verisi, Japonya Merkez Bankası’nın 30 Ekim’deki toplantısı öncesi en önemli ekonomik göstergelerden bir olma özelliği taşıyor. Merkez bankası toplantısında enflasyon ve ekonomik faaliyetin canlandırılması için ülkenin ek parasal teşvike ihtiyaç duyup duymadığını değerlendirecek. Çin, Hinsdistan, Endonezya, Tayland ve Malezya’ya yapılan ihracat, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Asya genelinde talebi zayıflatması ile geriledi.

Maliye Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre Japonya ihracatının değeri Eylül’de bir yıl önceye göre yüzde 0.6 yükseldi ve üst üste 3. ayda da ihracattaki artışta yavaşlama yaşandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 3.8’lik artış öngörmüştü. İthalatın değeri yüzde 11’den fazla geriledi ve yurtiçi ekonomide talebin düştüğüne işaret etti.

Tokyo’daki NLI Research Institute ekonomik araştırma direktörü Taro Saito, “Veriler Japonya ekonomisinin yumuşak bir dönemde olduğunu gösteriyor. Merkez bankası ve hükümetin toparlanmanın sürdüğünü belirtmesi aşırı iyimser olur” dedi.

Ticaret açığı Eylül ayında 114.5 milyar yen (955 milyon dolar) seviyesinde gerçekleşti. Beklentiler 87 milyar yenlik fazlaya işaret ediyordu.