Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Emtia Endeksi, ABD petrolü, bakır ve alüminyumdaki gerileme öncülüğünde yüzde 0.5 düşüş gösterdi.  Bloomberg’in 20 gelişen piyasa para birimini takip ettiği endeksi düşüşü 4. güne taşıyarak 23 Ekim’den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydediyor. Malezya ringgiti gelişmekte olan ülke para birimleri arasındaki en kötü performansı sergiliyor. Ringgit, petrolün 2 haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görmesi ile yüzde 1 değer kaybetti. Malezya Asya’nın tek net petrol ihracatçısı olma özelliği taşıyor.

Yeni Zelanda doları, Salı günü yüzde 0.8 kadar gerilemesinin ardından ABD doları karşısında yüzde 0.7 gerileyerek 67.07 ABD dolarından işlem gördü. Toptan süt tozu fiyatları 5 ihaleden bu yana ilk kez gerileme gösterdi ve ton başına ortalama 2,694 dolara indi. Dünyanın en büyük süt ürünleri ihracatçısı Auckland merkezli Fonterra Cooperative Group Ltd. bu sezon Yeni Zelandlı çiftçilere yapacağı ödemeyi desteklemek için fiyatların 3,000-3,2000  dolar civarına çıkmasını bekliyor.

Aralık vadeli Batı Teksas türü ham petrol WTI yüzde 1.4 gerileyerek varil başına 45.64 dolardan alıcı buldu. Brent petrol yüzde 1.1 düşüş ile 48.18 dolar oldu.

Nikel yüzde 0.9, bakır yüzde 0.8 değer kaybetti. Japonya’nın ticaret verisindeki zayıflık, dünyanın en büyük emtia üreticisi Çin’deki yavaşlamanın olumsuz etkilerine vurgu yaptı.

Alüminyum düşüşü 6. güne taşıyor ve yaklaşık 3 ayın en uzun surely gerileme dönemini kaydediyor. Alüminyum Londra’da yüzde 1.5 gerileyerek ton başına 1,523.50 dolara geldi. Metal Salı günü 8 haftanın en düşüğünden kapanış yapmıştı.

Altın yatırımcıların gelecek hafta yapılacak Fed toplantısını beklemesi ile ons başına 1,175.34 dolarda yatay seyrediyor.