Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc.’e göre yatırımcılar euro’nun bir doların altına ineceğine dair pozisyon almak için yakında büyük bir şans elde edebilecekler, fakat biraz sabırlı olmaları gerek.

Citigroup Inc. Teknik Strateji Departmanı Başkanı Tom Fitzpatrick’in değerlendirmesine göre AMB, Perşembe günü bitecek olan toplantıda ek teşvik açıklamayacak ve Aralık ayında gelebilecek bir faiz artırımının sinyalini veren Fed yetkililerince açıklanabilecek parasal sıkılaştırmayı bekleyecekler. Fitzpatrick’e göre bu gelişme, euroyu muhtemelen 1.20 dolar seviyesine doğru tırmandıracak fakat bu hareket sürdürülebilir olmayacak. Londra saatiyle 08:00’da 1.1342 dolar seviyesinde işlem gören euro, üç aylık süre içinde önemli para birimleri karşısındaki en güçlü yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.8 oranında değer kazandı.

Fitzpatrick, Citigroup tarafından Sydney’de düzenlenen bir yatırım konferansında “Eğer bu yılın dördüncü çeyreğinde euronun dolar karşısında 1.20 seviyesine geldiğini görürseniz, bu durum, finansal piyasalar için bir hediye anlamına gelir” dedi.

“Avrupa’da parasal genişleme dinamiklerinin para birimi üzerindeki etkisi çok daha fazla olacak” diyen Fitzpatrick, “İşte bu yüzden diyorum ki, eğer yükselmiş bir para varsa elimizde, ileride ilave gevşeme ihtimali artacaktır” dedi.

Şu ana dek, AMB politika yapıcıları karar vermek için çok erken olduğunu söylüyorlardı. Enflasyonun Eylül ayında negatife dönmesi ve euronun ilk çeyrekte 12 yılın düşük seviyesinden yüzde 8.5 güçlenmesi, üstlerinde baskı oluşturuyor. Bloomberg anketine katılan 43 ekonomistten sadece 1’i Perşembe toplantısında parasal genişleme için adım atılacağı tahmininde bulundu. Çoğunluk ise, hükümetin teşvik paketindene başka seçenek olmadığına karar vermesi yılsonunu bulacağını öne sürdü.

Fitzpatrick’e göre hamlesini AMB en erken Aralık ayında yapacak ve Fed de sıkılaştırmaya muhtemelen 2016’nın ilk çeyreğinde gidecek.

Fitzpatrick “Asıl tehlike, AMB’nin parasal genişlemeye giderken, aynı anda Fed’in sıkılaştırmaya gitmesidir, 12-24 ay arası uzun vadeli Euro/Dolar hedefimiz hala 88-90 cents arasında” dedi.

Bloomberg tarafından derlenen, euro/dolar kuru yılsonu tahminlerinin medyanı 1.09 seviyesinde bulunmakta. 2017’ye kadarki süre boyunca gerçekleşecek en düşük kur tahmini 0.95 düzeyinde gerçekleşti.