Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:00'de güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ekonomiyi desteklemek için yeni teşvik tedbirlerini düşüneceklerinş ve bu seçenekler arasında mevduat faizinin daha da düşürülmesinin yer aldığını söyledi.

Euro, AMB Başkanı'nın Yönetim Konseyi'nin merkez bankası komitelerini farklı para politikası adımlarının avantaj ve dezavantajlarının incelenmesi ile görevlendirdiğin kaydetmesinin ardndan değer kaybetti. Draghi, Malta'da gerçekleştirilen toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kullanılabilecek enstrumanlar konusunda "zengin tartışmalar" yapıldığını kaydederken, bu yılın sonundan önce yeni teşviğin eklenebileceğini işaret etti.

Draghi, "Para politikası genişlemesinin derecesinin, yeni makroekonomik projeksiyonların hazır olacağı Aralık ayı toplantımızda yeniden gözden geçirilmesi gerekecek," dedi ve "İnsanların eski dönemlerde söylediğ üzere, temkinli olmak iztiyoruz" şeklinde konuştu.

Draghi'nin selefi Jean-Claude Trichet, politikada değişikliklerin yaklaşmakta olduğunu işaret etmek için açıklamalarda "temkinli" sözcüğüne yer veriyordu.

19 üyeli Euro Bölgesi'nin sorunları arasında, ihracatı olumsuz etkileyen küresel ekonomik yavaşlama ve enflasyon üzerinde aşağı baskı yaratan euronun değer kazanması yer alıyor. Tüketici fiyatları Eylül ayında düştü ve bu düşüş büyük ölçüde enerji maliyetkerindeki düşüşlerden kaynaklanırken, düşüşlerin daha da sürebileceğine ilişkin endişeler var.

Euro dolar karşısında yüzde .6 kadar düştü ve daha sonra kaybının bir kısmını geri alarak, Frankfurt saati ile 16:21'de yüzde 1.4 kayıpla 1.1177 seviyesine geldi. Politika yapıcılar, Euro/Dolar paritesine, Bloomberg stratejisti Vassilis Karamanis'e göre, 1.14 seviyesine sınır çizmiş görünüyorlar. Karamanis, euronun bu seviyenin üzerinde kapatması durumunda sözlü müdahalelerin geldiğine dikkat çekti.

Londra'da BNP Paribas SA şef Euro Bölgesi pşyasa ekonomisti Ken Wattret, "Basın toplantısındaki iletişim, politikanın bu toplantıda gevşetildiğini duyurmaksızın yapılabilecek en güvercin tonda gerçekleşti; mesaj alındı ve anlaşıldı," dedi ve "Gözler 3 Aralık'ta atılacak adıma çevrildi. Soru yalnızca bunun nasıl şekil alacağında" şeklinde görüş bildirdi

Yekililer Malta'da gerçekleştirilen toplantıda kilit faizlerde değişikliğe gitmedi. Gösterge faiz yüzde 0.05'te tutulurken, mevduat faizi de eksi yüzde 0.02 seviyelerinde tutuldu. Her ikisi de rekor düşük seviyede. Draghi, yetkililerin Perşembe günkü toplantıda gelecekte olası mevduat faizi indirimini görüştüklerini söyledi. Bir yılı aşkın süre önce yaptığı açıklamada, Draghi, bu faizin alt sınıra ulaştığını söylemişti.

Draghi, açıklamasında, "Bugün, durum değişti," dedi ve "Bu, mevzubahis enstrumanı kesin kullanacağımız anlamına gelmiyor. Tartışmalar ardına kadar açık" şeklinde konuştu.

Küresel Görünüm

Draghi'nin yorumlarından çok daha önce, AMB'nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programının genişletilmesine yönelik baskı artmaktaydı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, yıl sonundan önce ilave adımların atılabileceği tahmininde bulundu.

AMB Başkanı'nın Yönetim Konseyi içinde parasal genişlemeyi (QE) başlatma yolundaki mücadeleyi kazanmasından dokuz ay sonra, bu adımın Euro Bölgesi enflasyonu üzerinde fazla etkisi görülmedi. Geçen ay, enlasyon oranı tahvil alımlarının başlatıldığı Mart ayından bu yana ilk kez eksiye düştü ve Draghi'nin geçen hafta düşük petrol fiyatlarının etkisinin "geçici" olduğunu söylemesine karşın, zayıf enflasyonun süreceğine ilişkin endişeler devam ediyor.

Draghi, Yönetim Konseyi'nin birkaç üyesinin şimdi harekete geçilmesine hazır olduğunu işaret etti, ancak bunun görüşmenin ana konusuolmadığını söyledi. Draghi ayrıca, belli bir entsruman üzerinde bir tercih olmadığını da kaydetti. Malta toplantısından önce, üyelerin çoğu kamuya açık konuşmalarda, atılacak adım kararlaştırılmadan önce daha fazla veri görmek istediklerini söyledi. AMB, 3 Aralık'ta Frankfurt'ta gerçekleştireceği bu yılın son faiz toplantısında yeni ekonomik projeksiyonlarını açıklayacak.

Yetkililerin dikkatlerini öevirmesi gereken bir nokta, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlaması olacak. Draghi ve çalışma arkadaşları sık sık, AMB ve Fed'in farklı yönlerde ilerlediğini söylüyor. ABD merkez bankası eğer yavaşlayan küresel ekonomiden dolayı para politikasını sıkılaştırmayı ertelerse, bu AMB üerindeki baskıyı hafifletecek. Ekonomistler Fed'in 16 Aralık'taki toplantıda faiz artırmasını bekliyor.

(21:00'de güncellendi)