Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Güne 108,70 lira seviyelerinden yatay başlayan altının gram fiyatı, dolar TL'deki düşüş eğiliminin devam etmesi ve altının ons fiyatındaki yatay seyrin etkisiyle Kapalıçarşı'da 107,40 liraya kadar gerileyerek 9 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü.
 

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmemesine karşın Başkan Mario Draghi'nin, parasal genişlemenin öngörülen tarihten sonra da devam edebileceği ve mevduat faizlerinin düşürülmesinin tartışıldığını söylemesinin ardından küresel risk iştahının ve TL varlıklara ilginin arttığı görülüyor. 

TL'nin dolar ve avro karşısında yükselişe geçmesi ile dünkü düşüş eğilimini sürdüren altının gram fiyatı, böylece iki günde yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Altının gram fiyatı dün 110,15 lirayı gördükten sonra, uluslararası piyasada altının ons fiyatının gerilemesiyle yüzde 1'e yakın düşmüş ve günü 108,60 liradan tamamlamıştı. Şu dakikalarda altının gram fiyatı 107,60 lira seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor, altının ons fiyatı ise 1.168 dolardan işlem görüyor.

Altının gramında 106 lira seviyeleri görülebilir

Analistler, küresel piyasalarda parasal genişlemenin beklenenden daha uzun sürebileceğine ilişkin açıklamaların risk iştahını artırdığını ve gelişmiş ülke varlıklarına satış, gelişen ülke varlıklarına alış getirdiğini vurguluyor. Altının gram fiyatının 107,50 liranın atında kapanması durumunda teknik olarak 106 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiren analistler, altının ons fiyatında ise 1.160 dolar düzeyindeki önemli desteğin test edildiğine dikkati çekiyor.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın şu dakikalarda 169,77 liradan, cumhuriyet ata lira ise 706,84 liradan alınıyor.

 

AA