Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Eğer tahviller yol gösterici olarak düşünülürse, Türkiye piyasasındaki kargaşada en kötü dönem geride kaldı denilebilir.

Türkiye'nin iki yıl vadeli tahvilleri, ayın başından bu yana, gelişen piyasalar arasında en iyi performansı gösteren tahvil olurken, ülke tahvillerinin temerrüte karşı sigorta naliyetleri (CDS'ler) , Rusya'dan sonra en hızlı düşüşü gösterdi. Bu ralli, Fed'in sıfır seviyesi akınındaki faizi 2015 yılında değiştirmeyeceği beklentilerinin artması ile birlikte, riskli varlıklara yönelik talebin artması ile çakıştı.

Bu yükselişler, 1 Kasım seçimlerinde, kamuoyu yoklamalarının tahmin ettiği üzere, tek bir parti çoğunluğu sağlayamazsa, partilerin bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurabileceğine ilişkin artan iyimserliği işaret ediyor olabilir. Haziran ayında yapılan ve sonuçsuz kalan seçimlerden bu yana, Türk Lirası dolar karşısında rekor seviyeye düştü, tahvil faizleri altı yılın en yüksek seviyesine çıktı ve beş yıllık CDS'ler yüzde 50 sıçradı.

İstanbul'da Teb Portföy Yönetimi CEO'su Selim Yazıcı, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "En kötü beklentilerin realize edildiği yolunda açık bir görüş var," dedi ve "Rasyonel beklenti, sonuç ne olursa olsun, hükümetin, öyle ya da böyle kurulacağı şeklinde" yorumunda bulundu.

Seçimler terör saldırılarının arttığı bir döneme denk gelirken ve Suriye Irak'taki çatışmalar mülteci sorununu daha da artırırken, traderlar, 800 milyar dolar büyüklüğündeki ekonominin aylar süren siyasi belirsizlikten fazla zarar görmediğine ilişkin güvenlerini tazelediler.

Piyasa Rallisi

İki yıl vadeli tahvillerim faizi bu ay, Perşembe günü itibariyle, 142 baz puan düşerek yüzde 10.13'e indi. Türk CDS'leri geçen ay gördüğü üç ayın zirvesinden 72 baz puan düşerek 255 baz puana indi.

Türk menkul kıymetlerine talebin arttığının diğer bir göstergesi de Türk Lirası'nda "carry trade"e geri dönülmesi oldu. Yatırımcıların düşük faizli varlıklar borçlanarak yüksek faizli varlıklar satın alması anlamına gelen "carry trade"de kazançlar Ekim ayında yüzde 6 oldu ve bu, Bloomberg'in takip ettiği 20 gelişen piyasa parası arasında ikinci en yüksek getiriyi işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucuları arasında yer aldığı AK Parti'nin, Bloomberg'in adını vermediği parti kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, seçimler sonrası tek başına hükümet çıkmazsa, ana muhalefet partisi CHP ile koalisyona gidebileceği kaydedilirken, Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan bir haberde, HDP'nin iki grupla koalisyon kurabileceği belirtildi.

Londra'da Toronto Dominion Bank'ın gelişen piyasalar araştırma müdürü Cristian Maggio, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa açık bir şekilde  en iyi baz senaryoyu satın alırken, Türkiye hem sosyal hem siyasal anlamda yüksek derecede kutuplaşmış bir ülke olarak kalmaya devam ediyor," dedi ve "Seçimleri kim kazanırksa kazansın, farklı grupların görüşlerinin bir araya gelmesi kolay olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Güneydoğu'da artan terör olaylarından dolayı yüzlerce kişi hayatını kaybederken, Ankara'da bu ay gerçekleşen bombalı saldırı 102 kişinin hayatına mal oldu.

Londra'da Rabobank gelişen piyasa para birimleri stratejisti Piotr Matys, "Pragmatismin görüleceğini varsayıyoruz," dedi ve "Bir yıldan az bir süre içinde üçüncü kez seçimlere gidilmesi, zaten kırılgan ekonomiye daha fazla zarar verebilir ve Türk Lirası'nı yeni rekor seviyelere düşürebilir" şeklinde konuştu.