Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin Malta’daki politika toplantısı sonrası gerçekleşen basın konferansında yatırımcıyı memnun eden açıklamalar yapmasının ardından 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcı, Draghi’nin değerlendirmeleri ile ek parasal genişlemeye yönelik şüphelerinden arındı.

Euro 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Draghi, yetkililerin Aralık ayı toplantısında parasal genişlemenin kapsamını yeniden değerlendireceğini söyledi. Draghi, Eylül 2016’ya kadar sürmesi planlanan tahvil alımlarının enflasyon görünümünde sürdürülebilir bir artış yakalanana kadar devam edeceğini belirtti. AMB Başkanı politika yapıcıların ayrıca negatif olan mevduat faizinde ek indirimi tartıştıklarını ifade etti.

Eurodaki düşüş, Draghi’nin değerlendirmeleri ardından euronun dolar karşısında kaydettiği ralliyi geri çevireceği iddiasını daha da güçlendiren traderları haklı çıkardı.

Amsterdam’daki ABN Amro Bank NV ekonomistlerinden Nick Kounis, “Draghi parasal teşvikin Aralık’ta hızlandırılacağına dair net bir işaret verdi” dedi.

Euro dolar karşısında yüzde 2 kadar değer kaybederek New York saati ile 17.00’de 1.1107 dolar ile 18 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye indi. Euro yen karşısında yüzde 1.4 zayıflayarak 134.06 yenden işlem gördü. Teşvik sağlanması parasal tabanın genişlemesi ile birlikte para birimlerini zayıflatıcı etki yaratıyor.