Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar Fed’in faiz oranlarını gelecek yıla kadar artırdığını göremeyebilir. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ek teşvik açıklayacağı spekülasyonu 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi ile Almanya tahvil faizi arasındaki farkı yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesine itmede başarılı oldu.

Gösterge tahvil faizleri arasındaki fark Perşembe günü Draghi’nin konuşması sonrası 1.55 yüzde puan ile 25 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. AMB Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların “ihtiyatlı” davranmak istediklerini söyledi. Piyasalar Draghi’nin değerlendirmelerini, ek parasal genişlemenin Aralık ayı kadar yakın bir zamanda gelebileceğinin sinyali olarak yorumladı.

Tokyo’daki Diam yöneticilerinden Hajime Nagata, “Draghi’nin bu kadar güvercin bir tutum sergilemesini beklemiyordum. ABD ile Almanya tahvil faizleri arasındaki farkın daralabileceğini düşünüyordum. Ancak hareketlenme ters yönde oldu” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 1 baz puan yükselerek Tokyo saati ile 10.46’da yüzde 2.03 oldu ve denk Almanya tahvilleri ile arasındaki faiz farkı 1.54 yüzde puana geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli ABD tahvilinin fiyatı 1/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 31 sent gerileyerek 99 23/32 seviyesine geldi.