Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri ve para birimleri, AMB’den gelecek ek teşvik benklentisi, tahminlerden iyi gelen ABD’li teknoloji firmalarının kazançları ve Çin’de artan konut fiyatlarıyla yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi haftanın ilk dört günündeki kaybını silerek, Nisan’dan beri kaydettiği en uzun süreli yükselişi sağladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 13:10’da yüzde 1.7 artarken, Japonya Topix Endeksi yüzde 1.9 yükseldi. Japonya’nın en geniş hisse senedi göstergesi olan Topix Endeksi, yüzde 2.8 ile 28 Ağustos’ta sonlanan dönem sonrasındaki en yüksek haftalık kazancını gerçekleştirmiş oldu.

Telekomünikasyon ve tüketici firmaları, tüm Asya'da bu haftanın kazançlarına öncülük etti. Petrol fiyatlarındaki geri çekilme, enerji ve hammadde şirketleri için haftanın ilk dört gününde sert düşüşlere neden olmuştu.

Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.7 tırmanarak haftayı yüzde 1.6 primle kapatmaya yöneldi. Yeni Zelanda’da S&P/NZX 50 Endeksi yükselişini on birinci güne taşıdı ve böylece endeks, Kasım’dan beri görülen en uzun süreli yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Kospi Endeksi, Cuma günü yüzde 1.1 yükseldi. Güney Kore’de geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 2.6 büyüyen GSYİH, ekonomist tahminlerini geride bıraktı. Tahminlerin medyanına göre büyümenin  yüzde 2.4 olması bekleniyordu.

Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 artarak Ekim yükselişini yüzde 14’ün üzerine taşırken, Hang Seng Endeksi yüzde 1.4 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi ise yatay seyretti.

Yüksek getirili para birimleri, Güney Kore GSYİH verisinin tahminlerden iyi gelmesinin ardından, wonun güçlü yükselişinden faydalandı. Won, üç günlük düşüşünü sonlandırarak, yüzde 1.2 yükseldi ve ardı ardına gelen dördüncü kazanç haftasına yöneldi. Malezya ringiti, Başbakan Najib Razak’ın hükümetin gelecek yıla dair harcama planlarını açıklamaya başlamasının ardından yüzde 1.3 yükseldi. Endonezya Rupisi yüzde 1.2 arttı.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, risk iştahının artmasıyla yüzde 0.6’dan fazla tırmandı. ABD tahviliyle birlikte güvenli liman olarak görülen Japon yeni dolar karşısında fazla değişim göstermedi. Dolar karşısında 120.69 seviyesinden işlem gören Japon yeni, bir ayın en düşük seviyesine yaklaştı.