Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların Türk lirası karşısında değer kaybetmesine ilişkin, "Spekülatiflerin ekim ayının ilk yarısından itibaren ortadan kalmaya başladığını göreceğiz' dedik ve şimdi görüyoruz" dedi.

Bakan Zeybekci, Hemşehri Dernekleri Denizli Şubesince bir otelde düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Seçimin ardından dolar düşüşe geçer mi?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Zeybekci, doların 3,05 seviyelerini gördüğü zamanda bile Türkiye ekonomisinin yapısal anlamda probleminin olmadığını söyledi.

Bakan Zeybekci, Türk lirasının dolar karşısında, diğer altı para birimi gibi hemen hemen aynı eş değerde değer kaybettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Diğer para birimleri bir yıl içinde dolar karşısında yüzde 21 civarında değer kaybederken Türk lirası yüzde 30'a yakın değer kaybetti. Bu aradaki yüzde 8-9'luk kayıp tam anlamıyla spekülatiftir. 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan belirsizliktir ve bu belirsizliği kullanan spekülatif gayretlerdir. Daha önce söylediğim gibi, 'Bu spekülatiflerin ekim ayının ilk yarısından itibaren ortadan kalkmaya başladığını göreceğiz' dedik ve şimdi görüyoruz. Dün itibarıyla dolar 3,05'ler seviyesinden 2,86'ya kadar düştü, daha düşmesi de muhtemeldir."

Türkiye'de ihracatın yüzde 43'ünün AB'ye yapıldığına işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Amerikan Merkez Bankası parasal daralmaya giderken faiz artırım beklentisi yaratırken, Avrupa Birliği Merkez Bankası parasal genişleme ve faizleri indirme yoluna giderek euronun değerlendirmesine müsaade etmiyor. Düşük değerli bir euro politikasıyla yoluna devam ediyor. Dolayısıyla bu parasal genişleme Avrupa Birliği Merkez Bankasının parasal genişlemeleri, düşük faiz daha doğrusu hemen hemen eksi faiz kararları Türk ekonomisini ve Türk lirasını olumlu yönde etkileyecektir. Sonuçta, dolardan kaynaklanan negatif etkilenmeyi fazlasıyla nötralize edecektir. Tamamen bunlarla yola çıkarak biz bu öngörülerde bulunuyoruz. Onun için önümüzdeki dönemde Türk lirası değer kazanmaya devam edecektir."

AA