Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankaları takvimi bir kez daha Döviz traderlarının gündemini belirliyor.

Euronun Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin yetkililerin ilave parasal teşvik düşündüğünü kaydetmesi ile birlikte son üç ayın en kötü haftasını yaşamasının ardından, yatırımcılar, ABD, Japonya, Yeni Zelanda ve İsveç merkez bankalarının gelecek haftaki toplantıları öncesi, artan bir volatiliteye hazırlanıyor. Çin Cuma günü faiz inidirimine gitti ve böylelikle faizi bu yıl altı kez düşürmüş oldu.

Edinburgh'da Standard Life Investments Ltd. baş ekonomisti Jeremy Lawson, "Piyasaların doğal olarak politika yapıcılarının ne yapacağına ilişkin beklentilerin değişmesi tepki vermesi ile birlikte, kurlarda muhtemelen daha büyük çaplı dalgalanmalar göreceğiz," dedi ve "Para biriminin zayıflığı faydalı bir güvenlik valfi olur, ancak ülkelerin büyüme ve enflasyon sorunlarını çözemez. Daha geniş çaplı bir politika karışımına ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında Cuma günü New York'ta bir hafta öncesine göre yüzde 2.9 değer kaybetti ve bu Temmuz ayından bu yana en kötü haftalık performansı işaret ediyor. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.3 düşerek 133.84 seviyesine geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1.9 ile Mayıs ayından bu yana en iyi haftasını geçirdi.

Euro-dolar için ima edilen üç aylık volatilite Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Fed Politikası

Volatilite son haftalarda, yatırımcıların Fed'in 10 yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımı için beklentilerini bu haftanın ötesine ve belki de 2016 yılına ötelemeleri ile birlikte düştü.

Bloomberg'in derlediği  vadeli işlemler verilerine göre, Fed'in gelecek haftaki toplantıda faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 6. Bu rakam iki ay önce yüzde 39 seviyesindeydi. Bu hesaplamalar, ilk faiz artırımının ardından, efektif fed fonları oranının (Fed'in gösterge faizi) ortalama yüzde 0.375 seviyesnde seyredeceği varsayımıile yapıldı.

Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarına göre, güçlü dolar enflasyon ve ihracat üzerinde aşağı baskı oluşturuyor. Daha sıkı finansal koşullar faiz artırımı için durumu zayıflatıyor.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve büyük spekülatörler, dolaın güçlenmesi beklentisi ile açtıkları pozisyonları (uzun dolar pozisyonları), 20 Ekim haftasında Ağustos 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indirdi.

Fed, diğer merkez bankalarından daha önce faiz artırımına gitme yolunda ve ABD merkez bankasının eğilimi diğerleri ile zıt yönde. Bloomberg'in anketine katılan 36 ekonomistin yaklaşık yarısı, ayın başında, Japonya Merkez Bankası'nın Ekim ayındaki toplantısında politikasını gevşetmesini bekliyor.

Bu durum, doların son yedi günde sürekli değer kazanmasına ve son 10 ayın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmesine neden oldu.

Memphis, Tennessee'de FTN Financial Capital Markets faiz stratejisti Jim Vogel, "Piyasalar diğer bir rekabetçi küresel gevşeme turuna alkış tutuyor" dedi.