Bloomberght
Bloomberg HT Haberler El-Erian: Çin'in faiz indirimi ne yapacak ve ne yapmayacak

El-Erian: Çin'in faiz indirimi ne yapacak ve ne yapmayacak

  • Ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, Çin'in geçen haftaki faiz düşürme kararının etkilerini değerlendirdi

Giriş: 25 Ekim 2015, Pazar 11:21
Güncelleme: 26 Ekim 2015, Pazartesi 11:11

Ünkü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, Çin'in ekonomiyi desteklemek için bu yıl altıncı kez faiz indirimine gitmesinin etkilerini Bloomberg News için değerlendirdi.

El-Erian'ın değerlendirmesi şöyle:

Çin ile ilgili haberler, faiz indiriminin ertesinde, finans medyasında baskın konumdaydı ve böyle olması anlaşılabilir bir durum. Çin'in sürpriz faiz indirimi kararı, teknoloji şirketlerinin güçü kar açıklamaları ile birlikte, Avrupa ve ABD'de hisse senetlerinde etkileyici yükselişlere neden oldu.

Yalnızca birkaç hafta önce, Çin ekonomisine ilişkin endişeler tüm dünyada hisse senedi piyasalarında sert düşüşler getirmişti. Bu nedenle, küresel yatırımcıların bu ülkedeki yeni bir parasal teşviği memnuniyetle karşılaması sürpriz olmamalı. Bunun yanında, Çin'in ekonomisi büyük, sistematik olarak önemli ve birçok çokuluslu şirketin karları için kayda değer bir yönlendirici konumda. Bu nedenle, bu politika adımı ile nelerin başaralıp başarılamayacağını hatırlamak önemli.

1- Çin'in faiz indirimi ekonomide parasal koşullarının gevşemesine yardımcı olacak ve bu durum ülke finansal varlıklarının görünümünü iyileştirecek.

2- Çin Merkez Bankası'nın faiz inidirimi kararı, İç tüketime yardımcı olarak ve bazı borç endişelerinin yatışmasını sağlayarak, Çin ekonomisinin istikrar kazanması ve büyüme ivmesinin tekrar kazanılması için gereken yapısal reformların da gerçekleştirilmesini kolaylaştırabilir.

3- Faiz indirimi, dünya merkez bankaları arasında büyük bir yüzdeye sahip olan Çin Merkez Bankası'nın, ekonomik ve/veya piyasa hava boşluklarına tepki mahiyetinde, likidite enjekte etmekte hem istekli hem de yetkin olduğununun diğer bir göstergesi.

4- Şüphe götürmeyen bu güçlü sinyaller, ancak, Çin'in ekonomiyi desteklemek için para politikasını kullanmada karşı karşıya kaldığı önemli zorluğu perdelememeli. Yetkililer açık bir şekilde kumanda kolunu kaldırmada istekli, ancak bu etkinliği garanti etmiyor.

5- Çin'de faiz ve ekonomik büyüme arasındaki bağlantı mükemmellikten uzak. Çin, iç tüketime önemli ölçüde büyük bağımlılığıyla birlikte, yıllardır yanıltıcı yapısal yeniden uyumlamalara ihtiyaç duyuyor. Ve Çin'in finans sektörü zaten aşırı borçluluğun yükü altında.

6- Çin'in sermaye hesaplarının açıklıktan oldukça uzak olduğu düşünüldüğünde, faiz indiriminin küresel ekonomi üzerindeki etkisi de açıklıktan uzak olacak. Bu durum, likidite enjeksiyonunun normal olarak dış piyasalara yayıldığı Avrupa ve ABD ile zıtlık gösteriyor.

Piyasalar, Fed, AMB, Çin Merkez Bankası be diğer merkez bankalarının kendilerinin en iyi dostu olarak kalmaya devam etmelerinin teyidi olarak, Çin haberlerini memnunlukla karşılamakta haklı. Ancak piyasaların ihtiyaç duyduğu, bu likidite desteğinden uzaklaşarak gerçek yönelmeleri.