Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya'da IFO İş Dünyası Güven Endeksi dört ayda ilk kez gerileyerek küresel talepteki yavaşlamanın Avrupa'nın en büyük ekonomisine de zarar verdiğini gösterdi.

Merkezi Münih'te bulunan kuruluşun verilerine göre Eylül'de 108.5 olan İFO Endeksi Ekim ayında 108.2'ye geriledi. Bloomberg anketine katılan analistlerin beklentisi ise 107.8'di.

Frankfurt'taki Natixis'de ekonomist olan Johannes Gareis "Çin ve bazı gelişen ülkelerdeki yavaşlamayla yatırım ve ihracatta bir sıkıntı olabilir, ancak bütünüyle bakıldığında Almanya'nın yeni bir resesyona girmek için bir nedeni yok" diye konuştu.

Gelişen piyasalardaki zayıf büyüme, ucuz petrol ve güçlü euro'nun fiyatları baskılarken ve Euro Bölgesi'nde toparlanmaya darbe vururken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçen haftaki açıklamasında Aralık'ta ek teşvik meselesinin gözden geçirileceğini belirtmişti. İhracata dayalı ekonomisi olan Almanya tüm bu risklere karşı kırılgan olsa da rekor düşük seviyedeki işsizliğin desteklediği güçlü tüketici talebinden yararlanmayı başardı.