Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Üç ay önce birincilik iddiasında bulunan Volkswagen AG, emisyon hilesi skandalından kaynaklı müşteri tepkisi nedeniyle, küresel otomotiv pazarındaki liderliğini Toyota Motor Corp’a kaptırdı.

Toyota’dan bugün gelen açıklamaya göre, otomotiv üreticisi bu yıl, Eylül ayına kadar 7.43 milyondan fazla araç satmış bulunuyor. Araç teslimleri iki üretici için de yüzde 1.5 düştü.

Sonuçlarda, Volkswagen’in, dizel motorlara ilişkin hileyi kabul ettikten sonraki yaklaşık iki haftalık satışları hesaba katılmamış durumda. Alman üretici, yılın ilk altı ayın satışlarında Toyota’yı geride bıraktıysa da, şimdi 11 milyon aracı onarmaya hazırlanıyor; üstelik Volkswagen markalı dizel motora sahip araçların satışı birçok piyasada durdurulmuş durumda. Firmanın en büyük piyasası olan Çin’de de markaya olan talep düşerek, satışlara yılın ilk dokuz ayında yüzde 7.4’lük kayıp olarak yansıdı.

Advanced Research Japan’ın otomobil analisti Koji Endo, “Toyota bu yıl birinci olacak. VW, Avrupa ve Amerika’daki satışlarda skandala bağlı olarak gelecek yıl güçlük çekebilir; Çin satışlarının da yakın bir zamanda düzeleceğini sanmıyorum” dedi.