Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından yapılan incelemenin ardından, Yunanistan'ın dört büyük bankasının 14.4 milyar euro (15.9 milyar dolar) yeni sermaye bulması gerektiği kaydedildi. Yatırımcılar ve vergi mükellefleri, böylelikle, Yunanistan hükümeti ile kreditörler arasında altı ay süren çekişmeden kaynaklanan bu maliyetle karşı karşıya kaldı.

Frankfurt merkezli AMB'den yapılan açıklamada, varlık kalitesine yönelik gözden geçirmenin, National Bank of Greece SA (NBG), Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA ve Alpha Bank AE'de 9.2 milyar euroluk bir değerleme ayarlaması ile sonuçlandığını kaudetti. Stres testlerinde ise, bankaların sermaye açığının, olası bir kriz durumunu gösteren simulasyonda, 14.4 milyar euro ve baz senaryo altında ise 4.4 milyar euro olduğu ortaya çıktı. Dört banka, AMB'nin düzenleyici kuruluşuna 6 Kasım'a kadr yeniden sermayelendirme planlarını sunmdak durumunda.

AMB'den yapılan açıklamada, "Sermaye artırılarak sıkıntıların kapatılması, ardından, dört Yunan bankasında ihtiyati tamponlar yaratılması ile sonuçlanacaktır ve bu durum, bankaların potansiyel ters makroekonomik şoklara karşı kapasite oluşturmasını sağlayacaktır" denildi.

Yunanistan'ın varlıklar bakımından en büyük bankası ve aynı zamanda Finansbank'ın sahibi National Bank of Greece (NBG)'nin toplam sermaye açığı 4.6 milyar euro ve bunun 1.6 milyar euroluk kısmı baz senaryosundan geliyor. Piraeus, tüm bu bankalar arasında en büyük sermaye açığına sahip banka konumunda ve baz senaryo altında 2.2 milyar euro ve toplamda 4.9 milyar euro sermaye açığına sahip. Alpha Bank'ın ise baz senaryoda yalnızca 263 milyon açığı varken, toplamda ihtiyaç duyduğu sermaye 2.7 milyar euro. Eurobank ise toplamda en düşük miktarda sermaye açığına sahip banka oldu Bu bankanın toplam 2.2 milyar euroluk açığı var ve bunun 339 milyon eurosu baz senaryo ile ilişkili.

Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamada, sonuçların "cesaret verici" olduğunu kaydederken, Eurobank, sermaye artışında yüksek kaliteli özel fonların maksimum katılımını hedeflediklerini belirtti. Alpha Bank, Borsaya yaptığı açıklamada, sonucun,  yüksek kabul edilebilir en düşük getiri oranı ve 2014 yılında 940 milyon euro tutarında kamu tercihi hisselere yapılan geri ödemelere karşın, güçlülüğü gösterdiğini belirtti.

Atina'da Pantelakis Securities analisti Paris Mantzavras, sonuçlar açıklandıktan sonra müşteriler için hazırlanan notta, "Genel olarak, Alpha beklendiği üzere en iyi ve Piraeus beklendiği üzere en kötü sonuca ulaştı" dedi ve "Toplam sermaye faturası için piyasa beklentilerimizle karşılaştırıldığında, Eurobank pozifit sürpriz ve National Bank negatif sürpriz oldu" şeklinde görüş bildirdi.