GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(12:55'te güncellendi)

Türk Lirası, hisse senetleri ve tahvillerle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucularından olduğu AK Parti'nin bu yıl içinde yapılan ikinci seçimlerde tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alması ve bunun sonucu, aylardır süren siyasi kilitlenmenin aşılmasının ardından sert bir şekilde yükseldi.

Lira dolar karşısında yüzde 4 değer kazanarak, yerel saat ile 12:34'te 2.8018 seviyesine geldi ve Bloomberg'in küresel olarak takip ettiği 150 para birimi arasında en fazla kazandıran para oldu. TL ayrıca 2008'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yaklaşık iki yılın en hızlı yükselişini yaparken, 10 yıl vadeli tahviller değer kazandı ve bu kağıdın faizi üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Societe Generale SA, liranın doalr karşısında, AK Parti'nin seçim zaferine ilişkin iyimserlikle yüzde 2.8 daha değer kazanarak 2.72 seviyesine çıkmasını beklerken, gelişen piyasalar konusunda danışmanlık hizmetleri veren Ecstrat Ltd. Türk hisse senetlerinin dolar bazında yüzde 15 daha yükselebileceği öngörüsünde bulundu.

Londra'da Societe Generale SA stratejisti Roxana Hulea, "Beklenmedik bir şekilde gerçekleşti, ancak AK Parti'nin seçim zaferi, Türkiye'deki kısa vadeli ekonomik ve varlık dinamikleri için optimal seçim sonucu olabilir," dedi ve "Hızlı bir şekilde istikrarlı bir hükümetin kurulması, Türk lirası'nın, başta Güney Afrika randı olmak üzere, yüksek faizli paralar karşısında daha iyi performans göstermesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

AK Parti'nin seçim zaferi, Haziran ayında 2002'den bu yana ilk kez parlamento çoğunluğunu kaybettiği seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi kilitlenmeyi ortadan kaldırdı. Haziran seçimlerinin ardından, partiler arasındaki koalisyon görüşmeleri başarısız oldu ve 720 milyar dolar büyüklüğündeki ekonomiyi kimin idare edeceğine ilişkin belirsizlikler, Türk varlıklarını tüm gelişen piyasalarda görülen satışlara daha duyarlı hale getirdi. Bunun sonucu Türk Lirası dolar karşısında rekor seviyeye düşerken, iki yıl vadeli tahvillerin faizi altı yılın en yüksek seviyesine çıktı.

İstanbul'da Anadolubank Döviz traderı Alp Şerbetli, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa, ülkenin 7 Haziran seçimlerinin ardından görülen siyasi çekişme dönemine girmeyeceğine ikna oldu," dedi ve "Tek parti iktidarı siyasi riskleri en azından kısa vadede ortadan kaldıracak ve Dolar/TL 'nin 2.60-2.65 seviyelerini test etmesi mümkün" şeklinde görüş bildirdi.

Pazar günü yapılan seçimlerin ardından, oyların yüzde 49'unu alan AK Parti'nin 550 üyeli parlamentoda 316 sandalye kazanması bekleniyor. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı. HDP seçimlerde yüzde 10 barajını aşarak parlamentoda temsil hakkını kazanmış görünmesi, Güneydoğu'da tansiyonun azalacağı beklentilerini getirdi.

Türk Lirası Ekim ayında, Pazar günkü seçimlerde tek parti iktidarı çıkmasa bile siyasi partilerin bu kez bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurma konusunda daha istekli olacağı beklentisi ile yüzde 3.8 değer kazandı ve bu, Ocak 2012'den bu yana en büyük aylık kazancı işaret ediyor.

(12:55'te güncellendi)

Advertisement