Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Londra'da Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys 1 Kasım seçimlerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Türkiye'de seçim öncesinde politikadaki belirsizliklerin Tüketici Güvenine zarar verdiğini söyleyen Matys "Önümüzdeki hafta TL kazancını genişletebilir" dedi.

Matys piyasaların seçim sonucuna çok iyi tepki verdiğini ve bu sonucun ekonomiye 'olumlu' etkisi olduğunu söyledi. Matys "Unutulmamalı ki politik belirsizlikler tüketici güvenine çok zarar verdi, şimdi bu belirsizlik ortadan kalktı ve hanehalkıyla şirketler arasındaki algı kademeli şekilde iyileşebilir ve genele baktığımızda daha iyi ekonomik faaliyetler ortaya çıkabilir" dedi.

"Fed TL üzerinde etkili olacak"

Önümüzdeki hafta Türk Lirası'nın özellikle euro karşısında kazançlarını genişletebileceğini kaydeden Matys, dolar karşısında ise bu kazancın sınırlı olabileceğini ifade etti. Matys, "Çünkü Fed'den Aralık ayında faiz artışı bekliyoruz, bu durum Türk Lirası için zorlu olacaktır. Fed Türk Lirası üzerinde etkili olacaktır, ancak Euro/TL 'nin gelecek aylarda düşmesini bekliyorum çünkü Draghi güvercin bir mesaj verdi ve Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programını arttıracağına dair bir ipucu verdi" dedi.

Türkiye'nin ekonomik temellerini güçlendirmek zorunda olduğunu söyleyen Matys, "Türkiye hala sermaye akışlarından etkilenen bir ülke, AK Parti'nin şimdi yapısal reformlarını uygulamak için bir şansı var, bu da Türkiye'nin sermaye giriş - çıkışlarına olan bağımlığını azaltacaktır" dedi. Matys Merkez Bankası'na dair ise "Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerektiği yönünde bir açıklama yapılırsa ve Fed faiz artırmaya karar verirse bu çok büyük zarar verebilir. Bu durum TL'yi birçok para birimleri karşısında zayıflatabilir" diye konuştu.