KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, ekonominin önceki faiz inidirimleri ve zayıf para biriminin desteği ile madencilikten uzaklaşarak yeniden denge bulmaya yöneldiğine ilişkin işaretlerle birlikte, faiz molasını altıncı aya taşıdı.

Avustralya Merkez bankası Başkanı Glenn Stevens ve kurulu, bugünkü toplantıda, gösterge nakit faizi değiştirmeyerek, rekor düşük seviye olan yüzde 2'de tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 29 ekonomistin 17'si bu kararı doğru tahmin etti. Avustralya doları son üç yılda yüzde 30'dan fazla değer kaybetti ve bu durum lokal endüstrilerin rekabet gücünü artırdı.

Commonwealth Bank of Australia ekonomisti Michael Blythe, karar öncesi yaptığı değerlendirmede, "Avustralya ekonomisi bazı cesaret verici sinyaller gösteriyor," dedi ve "Para birimi düşüyor. Fed Aralık ayında faiz artırarak yardımcı olacak gibi görünüyor. Ve yeni Başbakan Malcolm Turnbull, altyapı harcamalarının artırılması konusunda cesaret verici konuşmalar yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya Merkez Bankası politika yapıcıları, madencilik dışındaki endüstrileri desteklemek için, borçlanma maliyetlerini 2011 yılının sonlarından bu yana 2.75 yüzde puanı düşürdü. Konut sektörü düşük faiz ortamında canlanırken, diğer firmalar, borcu yüksek hanehalkından gelen talebi mevcut kapasiteleri ile karşılayabileceklerini düşünerek, harcama yapma konusunda fazla istekli olmadılar.

Advertisement