Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İzlanda Merkez Bankası, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, 7 gün vadeli mevduat faizini yüzde 5.5'ten yüzde 5.75'e yükselttiğini duyurdu.

Böylelikle, Banka, 2008'den bu yana uyguladığı kron üzerindeki kısıtlamaları kaldıramaya hazırlanması ile birlikte, gösterge faizi Haziran ayından bu yana üçüncü kez yükseltti. Banka Ağustos ayında da faizi 50 baz puan yükseltmişti.

Banka, gösterge faizini 7 gün vadeli teminatlı borç verme faizinden 7 gün vadeli mevduat faizine değiştirmişti.

Merkez bankasından yapılan açıklamada, "Güçlü kron ve daha olumlu küresel fiyat gelişmeleri, daha önce gerekli olduğu düşünüldüğünden daha yavaş bir faiz artırımı için imkan sağladı," denildi ve "Ancak bu durum önümüzdeki dönemde, artan enflasyon baskıları ile birlikte, daha sıkı para politikası duruşu için ihtiyacı değiştirmedi" şeklinde görüş bildirildi.

Banka ayrıca, ekonominin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü ve enflasyonun gelecek yıl "büyük çaplı ücret artışları" nedeniyle hedefin üzerinde seyredeceğini vurguladı.

İzlanda, en büyük üç bankası Kaupthing Bank hf, Glitnir Bank hf ve LBI hf'nin Ekim 2008'de 85 milyar dolarlık temerrüdünün ardından uygulamaya başladığı sermaye kontrollerinden çıkabilmek için ekonomik istikrarı sağlamaya çalışıyor.