Draghi "kurtarıcı" olarak Yellen'ın yerini alıyor
Draghi'nin teşvik programını artırma taahhüdü, Avrupa'nın gelişmekte olan ülkelerinin ucuz borçlanmasına neden oluyor
Borçlanan hükümetler için, euro doların bıraktığı yerden devreye giriyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin teşviği artıracağına ilişkin taahhütü, dolar yerine euro bazında tahvil satmaları ile birlikte, Avrupa'nın gelişmekte olan ülkelerinin borçlanma maliyetlerini yaklaşık 400 baz puan daha düşürdü. Bu durum, halihazırda, dolar bazında arzlar kurusa bile, euro bazında tahvil satışlarında en yoğun dördüncü çeyreğin görülmesine yol açabilir. Fed sıfır faiz politikasında fişi çektiğinde, euro, Union Investment Privatfonds GmbH'den Sergey Dergachev'e göre, borçlanacak ülkeler arasında çok daha popüler olabilir.
Euro bazında tahvillerin küresel olarak da daha fazla ilgi gördüğüne ilişkin işaretler artıyor. Peru'dan Endonezya'ya, tahvil arz edenler, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımları yoluyla para arzını artırması ile birlikte, yılın ikinci yarısında, gelişen ülkelerin euro bazında ihraç ettikleri tahvil miktarının rekor seviyeye çıkmasına yardımcı oldu. Bu trend en güçlü şekilde, Polonya ve Bulgaristan gibi bu yılın en büyük tahvil arzlarını gerçekleştiren ülkelerin Euro Bölgesi ile ticaret, yatırım ve kültür anlamında çok daha fazla ilişkiye geçtiği Doğu Avrupa ülkelerinde görüldü.
Frankfurt'ta Union Investment'ın gelişen piyasa tahvillerinden sorumlu kıdemli para yöneticisi Dergachev, "Euro ve dolar arasındaki faiz farkının daha da büyüyeceği beklentilerinin güçlenmesinin ardından, euro bazında daha fazla tahvil arzı var," dedi ve "Düşük euro faizinden faydalanmak istiyorlar. AMB'nin politikası buna çok yardımcı oluyor" şeklinde görüş bildirdi.
Hükümetler, ucuz dolar fonlaması için pencerenin birkaç hafta içinde kapanmasının beklenmesi ile birlikte, daha düşük borçlanma maliyetlerini yakalamak için acele ediyor. Vadeli piyasa verilerinin işaret ettiği üzere, Fed'in Aralık ayında 9 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 68'e çıktı. Daha önce, faiz artırımının Mart ayına kadar ertelenebileceği düşünülüyordu. Ancak bu beklenti, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de kanun yapıcılara yaptığı konuşmada, gelecek ay faiz artırımının "canlı bir olasılık" olduğunu söylemesi ve güçlü çıkan ABD tarım dışı istihdam verisinin de bu yorumu güçlendirmesinin ardından zayıfladı.
Polonya ve Bulgarıistan'ın her biri bu yıl 3 milyar eurodan (3.2 milyar dolar) daha fazla borçlandı. Arnavutluk ve Makedonya gibi daha küçük ülkeler de, AMB Başkanı Draghi'nin 22 Ekim'de, politika yapıcıların varlık alım programını orijinal son tarihi olan Eylül 2016'nın ötesine taşımayı düşüneceklerini kaydetmesinin ardından tahvil satışlarına başladı.
Bölge ülkeleri dördüncü çeyrekte 5.7 milyar euroluk tahvil sattı ve bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2012 yılından bu yana en yoğun satış dönemini işaret ediyor. Romanya ve Litvanya geçen ay en uzun vadeli tahvillerimi arz ederken, Arnavutluk 2010'dan bu yana ilk uluslararası satışını gerçekleştirdi.