Uluslararası Para Fonu (IMF), Türk ekonomisinin sağlıklı hızda büyümeye devam etmesini bekliyor.
IMF, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin "Bölgesel Ekonomik Sorunlar Raporu"nun Güz 2015 sayısını yayımladı.
Raporda, CESEE ülkelerinin birçoğunun, güçlü iç talep, düşük petrol fiyatları ve Avro Bölgesi'ndeki iyileşmenin desteğiyle büyümeyi sürdürdüğüne işaret edilirken, Rusya, Ukrayna, Moldova ve Beyaz Rusya'yı içeren Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) ekonomilerinin ise bu yıl daralacağı belirtildi.
"Rus ekonomisi düşük petrol fiyatları ve yaptırımlara uyum sağlamaya devam ediyor, ancak 2016'da durgun kalması bekleniyor. Ukrayna'nın ise reformlara yönelik zorluklar, ciddi makroekonomik değişimler ve ülkenin batısındaki ekonomik sorunlara rağmen 2016'da pozitif büyümeye döneceği öngörülüyor" ifadelerinin yer aldığı raporda, ayrıca, bazı Baltık ekonomilerinin de CIS ülkelerine yönelik ihracatın azalması nedeniyle zayıfladığı kaydedildi.
"Yeni riskler ortaya çıktı"
IMF'nin CESEE ülkelerine ilişkin raporunda, dikkat çeken bir başka noktayı, aşağı yönlü risklerin arttığına yönelik tespitler oluşturdu.
Çin'in yavaşlaması ve süregelen mülteci krizinin ekonomik görünüm için yeni riskler ortaya çıkardığını vurgulayan IMF, "Çin başta olmak üzere belli başlı gelişen ülkelerdeki yavaşlamadan kaynaklanan sermaye çıkışları ve Avrupa'daki mülteci krizi, uzun vadeli risklere yeni eklenenler" değerlendirmesine yer verdi.
Raporda, buna ilaveten mülteci krizinin en azından kısa vadede, kamu maliyesi üzerinde baskı yapabileceği ve ticaret akışlarını bozabileceği uyarısında bulunuldu.
"Türkiye'de güçlü büyüme devam ediyor"
Raporunun Türkiye'ye ilişkin bölümünde, "büyümenin, siyasi belirsizlik ve artan kurumsal borç nedeniyle yatırımcı güveninde ortaya çıkan aşağı yönlü risklere rağmen güçlü kaldığının" altını çizen IMF, Türk ekonomisinin sağlıklı hızda büyümeye devam edeceği beklentisini paylaştı.
Türkiye'deki kamu harcamalarının büyümeyi teşvik eden bir yapıya sahip olduğu belirtilen raporda, kamu transferleri ve tüketiminin diğer ülkelere kıyasla daha düşük, kamu yatırımlarının ise daha yüksek olduğu ifade edildi.
Öte yandan, Türkiye'deki enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seyrettiğine işaret eden kuruluş, ABD Merkez Bankası Fed'in beklenen faiz artışının da Türk lirası ve sermaye akışları için bazı riskler teşkil ettiğini kaydetti.
Ekonomik tahminlerde revizyon yok
IMF, bugün yayımlanan raporunda Türkiye'ye ilişkin ekonomik projeksiyonlarında herhangi bir revizyona gitmedi.
Ekim başında yayınlayan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3'e ve gelecek yıl yüzde 2,9 büyüyeceği tahminine yer verilmişti.
Kuruluş, aynı raporda, Türkiye'ye yönelik enflasyon tahminini 2015 için yüzde 6,6'dan yüzde 7,4'e ve 2016 içinse yüzde 6,5'den yüzde 7'ye çıkarmıştı.
Cari açık dengesine (cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı) yönelik IMF tahminleri ise 2015 için yüzde -4,5 ve 2016 için yüzde -4,7 olarak belirlenmişti.
IMF, ayrıca geçen yıl yüzde 9,9 seviyesindeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,8'e ve gelecek yıl yüzde 11,6'ya yükseleceğini öngörmüştü.
AA