Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının imzalanmasını bekliyoruz'

Koç ve Sabancı "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nı bekliyorlar

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç G20'de ekonomiye dair değerlendirmeler yaptı

Giriş: 15 Kasım 2015, Pazar 17:28
Güncelleme: 16 Kasım 2015, Pazartesi 08:07

B20 Ticaret Görev Gücü ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı Türkiye'nin Meclis açılır açılmaz imzalamasını beklediklerini belirterek, "Sayın Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz da bu anlaşmanın imzalanmasının Meclis açıldıktan sonra ilk iş olacağını söyledi" ifadelerini kullandı.

G20 toplantıları çerçevesinde B20 Zirvesi'nin değerlendirildiği ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı basın toplantısında konuşan Sabancı, G20 ülkelerinin 10'unun Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasını imzaladığını bildirdi.

Güler Sabancı, anlaşmayı imzalayan ülke sayısının hızla arttığını vurgulayarak, "Geçen yıl bu zamanlar bu anlaşmayı onaylayan hiçbir ülke yoktu, daha sonra aralık sonunda Hong Kong onayladı, ilk 6 ayda 6 ülke, son 6 ayda da 45 ülke onayladı. Meksika ve Kanada'nın da söz konusu anlaşmayı onaylayacağını öğrendim. Sayın Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz da bu anlaşmanın imzalanmasının Meclis açıldıktan sonra ilk iş olacağını söyledi" diye konuştu.

Sabancı, bu hızla devam edilirse 2016'nın ilk yarısında dünya ülkelerinin üçte ikisi olan Dünya Ticaret Örgütü üyesi 107 ülkenin anlaşmayı imzalaması durumunda, B20 için büyük bir başarı elde edilmiş olacağını kaydetti.

- "Mülteci sorunu genç işsizliği arttıracak'

Toplantıdaki konuşmasında G20 bildirisi için liderlere iletilen B20 önerilerinin istihdam piyasaları için yapısal değişiklik, genç işsizliği ve kadın istihdamı olduğunu ifade eden Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç da "2025'e kadar kadınların istihdam oranının yüzde 25 arttırılması, bugün küresel işsizliğin toplamda 200 milyonun üstünde olduğunu düşündüğümüzde zor bir hedef" dedi.

Genç işsizliğinin yüzde 13,1 ile genel işsizlik oranının iki katı olduğunu belirten Koç, "Genç işsizliğinin bir problem olduğunu biliyordum, ancak bu çalışmaya başladıktan sonra ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu daha iyi gördüm" ifadelerini kullandı.

Ali Koç, genç işsizliğin mülteci krizi nedeniyle daha da artacağına dikkati çekerek, "60 milyon insan yurtlarını terk ederek huzuru başka yerde arıyor ve bu rakamın yarısı gençlerden oluşuyor" diye konuştu.

Koç, ayrıca teknolojik gelişmelerin istihdamda farklı kabiliyetlerin aranmasına sebep olduğunu ve bunun da özellikle kariyerinin ortalarına yaklaşmış insanlar için sorun oluşturduğunu anlattı.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin de KOBİ'lerin sorunlarına değinerek, KOBİ'lerde en önemli sorunun finansmana erişim olduğunu bildirdi.

Bankaların KOBİ'lere finansman sağlanması için gerekli datanın mevcut olmadığına dikkati çeken Özyeğin, KOBİ'ler konusunda derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme yapmasını istedi ve bankaların risklerinin Türk Eximbank tarafından paylaşılması gerektiğini savundu.