Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye, seçimlerin ardından, kötü bir yıl yaşayan İslami finans sektörü için parlak bir nokta olabilir.

İki Türk bankası, Kuveyt Türk ve Albaraka Türk, bu hafta, AK Parti'nin seçimler sonucu parlamentoda çoğunluğu kazanmasının ardından, uluslararası sukuk ihraçlaarının pazarlamasını yapacak ve bu durum, Şeriat hükümlerine uygun menkul kıymetlerin işlem gördüğü piyasada bir canlanmaya neden olabilir. Haziran ayındaki seçimlerden sonra sukuk satışlarında azalma olmuş ve Borsada işlem gören en büyük kamu bankası olan Halkbank, İslami kurallara uygun çalışan bir katılım bankası kurma planlarını durdurmuştu.

Dubai merkezli hukum şirketi olan ve İslami kurallara göre yapılan anlaşmalarda uzman King & Spalding LLP'nin ortağı Rizwan H. Kanji, "Beklenemeye alınan birçok işlem şimdilerde yeniden gündeme alınıyor," dedi ve "Türkiye'de katılım bankacılığındaki büyümenin bir sonraki safhasındayız" şeklinde görüş bildirdi.

Kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu AK Parti'nin yeniden Meclis çoğıunluğunu elde ettiği dönemde, küresel sukuk satışları 2010'dan bu yana en yavaş yılını yaşıyor. AK Parti, kamu bankalarının katılım bankası kurmalarını teşvik etti ve üniversitelerde İslami finans eğitiminin genişlemesini sağladı.

Kuveyt Türk bu hafta potansiyel 400 milyon dolarlık sukuk satışı için yatırımcılarla bir araya gelirken, Albaraka, Tier 2 teminatlı ihraç için 13 Kasım'ta toplantıları başlattı.

Ernst & Young LLP'ye ait Küresel İslami Bankacılık Merkezi'nin ortaklarından Ashar Nazim, "Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrar yatırımcı güvenini artıracak ve katılım bankacılığı bundan doğrudan faydalanacak" dedi ve İslam'ın yasakladığı faiz araçları olmadan faaliyet gösteren bankalara olan talebin önünün açılmasının Türkiye'de sektörü 10 kat büyütebileceğini sözlerine ekledi.

Londra'da Yapı Kredi Yatırım'ın hisse senedi araştırma eş başkanı Melih Murat Börekçi, "Aceleye gerek yok," dedi ve "AK Parti'nin katılım bankacılığında kamunun varlığı konusundaki niyetinin değişeceğini sanmıyorum, ancak önceki ekonomi yönetiminde değişiklik olabilir. Yeni yönetimin kendi plan ve programını oluşturması için zamana ihtiyacı olacak" yorumunda bulundu.