Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere'de tüketici fiyatları Ekim ayında, ikinci ay üst üste düşüş gösterdi ve enflasyonuın yarım yüzyılı aşkın sürenin en uzun düşüş dönemini daha da derinleştirdi.

Tüketici fiyatları Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 düştü. Blooomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.1 düşmesi bekleniyordu. Bu yıl üçüncü kez eksi çıkan enflasyon, zayıf küresel emtia maliyetlerini yansıtıyor. Volatil seyreden gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek enflasyın yüzde 1'den yüzde 1.1'e hızlandı.

Sterlin veri sonrası dolar karşısında kayıplarının büyük bölümünü geri aldı ve Londra saati il 09:37'de yüzde 0.1 düşüşle 1.5187 seviyesinde seyrediyordu.

İngiltere Merkez Bankası enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru toparlanmadan önce, 2016 senesine girerken düşük kalmaya devam etmesini bekliyor. Başkan Mark Carney, çekirdek enflasyonun politika yapıcılar için faizin ne zaman yükseltileceği kararının alınması konusunda daha önemli bir gösterge olduğunu kaydetti. İngiltere Merkez Bankası gösterge faizi altı yılı aşkın süredir rekor düşük seviyede tutuyor.

Tüketici fiyatları enflasyonu, İngiltere'de, bu yıl boyunca hep yüzde 1'in altına kaldı ve 2013 yılının sonunda bu yana ise yüzde 2 hedefinin altında. İngiltere e son üst üste fiyat düşüşlerini 1960 yılında gördü.

İngiltere Merkez Bankası, bu ayın başında açıkladığı tahminlerinde, enflasyonun muhtemelen hedef seviyeye 2017 sonunda ulaşacağını ve bir yıl sonra yüzde 2.2'ye hızlanacağını kaydetti. İç fiyat artışlarının göstergesi olan hizmetler enflasyonu Ekim ayında yüzde 2.2 seviyesindeydi.

Londra'az Bloomberg Intellegence ekonomisti Dan hanson, "Küresel emtia fiyatlarında keskin harektler olmazsa, enflasyon muhtemelen Ekim ayından sonra, petrol fiyatlarında önceki düşüşlerin etkilerinin ortadan kalkması ile birlikte hzılanacak," dedi ve "Bu hareketin olduğuna ilişkin işaretler, İngiltere Merkez bankası için Mayıs ayında sıkılaştırmaya gitme konusunda muhtemelen yeterli olacak" şeklinde görüş bildirdi.