Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarının ardından para politikasının gevşetilmesine ilişkin beklentilerin güçlenmesi, Euro Bölgesi'nde eksi faizdeki ülke tahvillerinin miktarının 2 trilyn doları aşmasına neden oldu.

Euro Bölgesi tahvilleri geçtiğimiz hafta, Draghi’nin enflasyonu hızlandırmak için AMB’nin gereken her şeyi yapacağını ifade etmesi ardından yükseldi. Bu açıklama, Draghi'nin 2012 yılında, euroyu korumak için gereken her şeyin yapılacağı yönündeki açıklamasını hatırlattı ve yatırımcıların AMB’nin 3 Aralık toplantısında ek teşvik açıklayacağına ilişkin tahminlerini pekiştirdi. Euro, vadeli işlem traderlarının kısa pozisyonlarını artırması ardından Pazartesi günü yedi ayın düşüğüne zayıfladı.

Bloomberg tarafından derlenen vadeli verilerine göre, mevduat faiz oranında 10 baz puanlık indirim tamamen fiyatlanmış durumda görünürken, Citigroup Inc.’ten Goldman Sachs Group Inc.’e kadar bankalar, AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolarlık) parasal genişleme planında artırma ya da uzatma olacağını öngörüyorlar.

Frankfurt’ta Commerzbank AG’den Christoph Rieger, “AMB, bu piyasa spekülasyonunu karşılamak için çok az şey yapıyor. Eğer şimdi bir şey yapılmazsa, açıkça görülüyor ki euro ve tüm değerlemeler açısından ciddi bir geri tepmeye neden olacak” dedi.