GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(15:40'de güncellendi)

TL, Rus jet uçağının Suriye sınırında düşürülmesi ardından gelişen piyasa paraları arasında en kötü performansı gösteren para oldu. Türkiye’de yeni kabinenin açıklanması arifesinde hisse senetleri ve tahviller de geri çekildi.

TL'deki düşüş, yeni kabinenin açıklanmasının ardından devam etti. Kabinede Ali Babacan'ın yer almaması dolara alım getirdi ve bunun sonucu Dolar/TL kuru 2.8838'e kadar çıktı. TL 2.88 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

TL, daha sonra biraz toparlandı ve İstanbul saatiyle 14:20’de 2.8650 civarına geri döndü. Lira, 24 gelişen piyasa arasında en çok değer kaybeden para oldu. Borsa İstanbul 100 Endeksi bir aydan uzun bir sürenin en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Borsada kayıplar gün içinde yüzde 4'ü aştı.

Londra merkezli Toronto Dominion Bank’tan Cristian Maggio, “Bu olması beklenen bir kazaydı. TL’nin tepkisi mantıklı görünüyor. Bu olay, piyasanın bölgedeki jeopolitik riskleri fazla küçümsediğini gösteriyor” dedi.     

Savaş uçağının düşürülmesi, TCMB’nin faiz oranını tartışmak üzere toplanacağı ve kabineyle ilgili soruların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti.

Suriye’deki savaş ve Türkiye’de barış sürecinin sona ermesinin etkisiyle bu yılki politik belirsizlik ve yükselen güvenlik riskleri, TL’yi rekor düşük seviyeye indirdi ve Türk varlıklarından kaçışı başlattı.

Anadolu Ajansı’ndan gelen bilgiye göre, Su-24 tipi uçak Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra uyarıldı ve sonrasında angajman kuralları çerçevesinde düşürüldü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz ay hava sahasını izinsiz olarak ihlal eden herhangi bir uçak için angajman kurallarının geçerli olacağını ve Rusya’nın dikkatli olması gerektiğini ifade etmişti.   

(15:40'de güncellendi)

Advertisement