Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır yüzde 1.2, çinko ise yüzde 0.9 düştü. 6 metal içeren Londra Metal Borsası (LME) Endeksi, Salı günü yüzde 2.2 tırmanarak, traderların kısa pozisyonlarının bazılarını kapatması ve ham petrol fiyatlarındaki artışla birlikte 9 Ekimden bu yana en güçlü yükselişi kaydetti. Bakır, çinko ve alüminyum 6 yıllık dip seviyelerine yakın seviyelerde işlem görürken, nikel on yıldan uzun bir süredir gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

Son çeyreğin ilk yarısı geçilirken gelen ilk veriler parasal ve mali gevşemeye Çin ekonomisinin sessiz kaldığını işaret ediyor. Özel bir şirketin derlediği satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve arama motorunda KOBİ’lere olan ilgiyi gösteren başka bir endeks bu ay kötüleşti, piyasa duyarlılığını gösteren bir başka gösterge ise Ekim’de sert düştü.

Ningbo Yinyi Group Co.’dan Xu Yongqi, “Sanayi metalleri, bazı traderların kısa pozisyonlarını kapatıp karlarını realize etmesi ile istikrar kazanıyor. Önümüzdeki sene arz fazlası olabileceği yönündeki piyasa beklentisi değişmedi. Dolayısıyla uzun vadede fiyatların daha da düştüğünü görebiliriz.”

Dünyanın en büyük para yöneticisi, emtiadaki satış dalgasının henüz gidecek yeri olduğunu söyledi. BlackRock Inc.’ten Russ Koesterich, Bloomberg TV mülakatında “Malesef hala aşağı doğru gidiyoruz. Küresel ekonomi, özellikle de Çin gibi emtia yoğun ekonomiler yavaşlarken, talepte bir yavaşlama görüyoruz.

Alüminyum ve nikel LME’de değer kazanırken kurşunda kayda değer bir değişiklik olmadı.