Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de dayanıklı mal siparişleri Ekim ayında beklentilerin üzerinde arttı. Bu artış ülkede istikrarlı iç talebin şirket yatırımlarını desteklediğine işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ömrü en az üç sene olan dayanıklı mal siparişleri %3 artarak Bloomberg beklentilerini aştı. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomist dayanıklı mal siparişlerinin %1.7 artmasını bekliyordu.

Uçaklar hariç askeri nitelikte olmayan ekipmanlar için siparişler ise %1.3 artışla 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Eylül ayında % 1.2 daraldığı açıklanan siparişler %0.8 daralma olarak revize edildi. Ulaşım kalemi dışında kalan siparişler de yüzde 0.5 arttı.

Beklentilerin üstünde gelen dayanıklı tüketim malı siparişlerinde, ulaşım kaleminde yer alan ürünlere yönelik talebin % 8 artması etkili oldu. Ömrü en az 3 yıl olan ürünlerden oluşan dayanıklı tüketim mallarına yönelik siparişler, gelecek dönemdeki sanayi üretimi hakkında bilgi sağlaması açısından önem taşıyor.

New York'taki RBC Capital Markets'ten Jacob Oubina "Siparişler 4. çeyreği bitirirken bir ivmelenme oldğunu gösteriyor" dedi.

ABD'li üreticiler güçlü dolar ve önemli ihracat pazarlarındaki zayıflıkla mücadele etmek zorunda kalırken bu durum ABD ürünlerini daha az rekabetçi hale getirdi, buna bağlı olarak siparişler Ağustos ve Eylül'de daralma kaydetti.