Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de tüketim harcamaları Ekim ayında yüzde 0.1 artış ile beklentileri karşılayamadı. Kişisel gelirler beklentiye paralel olarak yüzde 0.4 artış seviyesinde geldi.

Tüketici harcamaları Ekim ayında tahminlerin altında yükselerek, ABD ekonomisinin en büyük kısmının, tatil ve alışveriş dönemine yönelirken, yavaş bir başlangıç yaptığını gösterdi.  

Washington’da Çarşamba günü açıklanan ABD Ticaret Bakanlığı rakamlarına göre satın almalar üst üste ikinci ayda yüzde 0.1 arttı. Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin medyan tahmini 0.3 artış düzeyinde gerçekleşti. Gelir artışları hızlandı ve tasarruf oranı neredeyse üç yılın yükseğine çıktı.  

Tüketicilerin tasarruflarının büyük kısmı, petrol fiyatlarındaki düşüş, ücretlerdeki yükseliş ve düşük ısınma harcamalarından dolayı cebinde kaldı.

Detroit’te Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, “İnsanlar hala ekonominin tam olarak sağlığına kavuşmadığına ilişkin endişeler taşıyorlar. İstihdam artışı Ekim ayında net bir şekilde arttı ve maaşlar ile ücretlerde de gelişme var. Bunlar tüketicilerin harcama gücü için kesinlikle olumlu bir durum. Tabiki harcama yapmak için güven duymaya ihtiyaçları var bu hala tam sağlanmış değil” dedi.

PCE Deflatörü Ekim ayında yıllık yüzde 0.2 artarak, yüzde 0.3'lük beklentinin altında kaldı. Çekirdek PCE ise aylık bazda değişiklik göstermeyerek, yüzde 0.1 düzeyindeki beklentiyi karşıladı.