Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Meclise sunulan hükümet programının "İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi" başlığını taşıyan dördüncü bölümünde, büyüme ve makroekonomik istikrar, ödemeler dengesi ile enflasyon ve para politikası konularında atılacak adımlara yer verildi.

Davutoğlu, "Fiyat istikrarını güçlendirecek para politikası çerçevesi korunacak, vergi düzenlemelerinde istikrar gözetilecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasında şu başlıklar öne çıktı; "Ekonomi politikaları cari açığı düşürecek şekilde olacak. Temel prensibimiz enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek. Merkez Bankası, uygulayacağı para politikası araçlarını kendisi belirler.

Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını ortadan kaldıracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız..Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturacak, bu alana uygun etik ilkeleri ve kurumsal yönetim ilkelerini belirleyeceğiz.

Borsa İstanbul Ortak Veri Merkezini kurumsallaştıracağız. Borsa İstanbul bünyesinde Özel Sermaye Platformu kuracağız.

Mali disiplinden taviz vermeyerek, ekonomide işletmelerimiz için belirsizlikleri en aza indirecek; müteşebbislerimiz için daha sağlıklı ve öngörülebilir, üretimi ve vergi gelirlerini artıracak bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz.

AB'nin kamu alımları direktiflerine uygun olarak, kamu ihale sistemini reforme edeceğiz.

Sivil,özgürlükçü,demokratik anayasasının yapımına öncülük edeceğiz. Yeni anayasa çağdaş demokrasi anlayışını yansıtmalı.

Türkiye'nin geleceği için en uygun sistem başkanlıktır

Mevcut sistemde yetki, görev ve sorumluluk paylaşımında muğlaklık var. Türkiye'nin gelecek vizyonuna başkanlık sistemi daha uygun. Başkanlık konusunda verimli bir tartışmanın oluşmasını bekliyoruz. Bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz.

Adalet sistemi yargı reform stratejisi çerçevesinde yapılandırılacak. HSYK'yı yeniden yapılandıracağız. Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu kuracağız.