Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:15'te güncellendi)

Çin'in metal fiyatlarını yükseltmek için harekete geçtiğine ilişkin işaretler, aluminyumdan çinkoya, metallere destek sağladı ve bu durum, Avrupa hisse sentlerinin yükselişini ikinci güne taşımasına yardımcı oldu. Kanada hisse senetleri ralli yaptı.

Bakır yüzde 4.2 kadar yükseldi ve aluminyum Ekim başından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştrdi. Bunun sonucu, Euro Stoxx 600 Endeksi'ndeki madencilik grubu son beş günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Oto üreticileri, euronun son yedi ayın en düşük seviyesine inmesi ve buna bağlı olarak ihracatçı şirketlerin görünümünün iyileşmesi ile birlikte, endeksin yükselişine yardımcı oldu. Gelişen piyasa hisse senetleri bu hafta ilk kez değer kazanırken, yükselen metal fiyatları ham madde üreticisi ülkelerin para birimlerine alım getirdi.

Çin, Bloomberg Emtia Endeksi'nin geçen hafta 1999'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanmasına neden olan düşüş ile birlikte, metallere destek için adım atıyor. Çin'in en büyük bakır ve nikel tedarikçileri, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, düşen fiyatlara karşı alınacak tedbirleri görüşmek üzere bu hafta bir araya gelecek. Otoriteler, piyasayı desteklemek için devletin alım yapabileceğini ve açığa satışların yasaklanabileceğini kaydediyorlar.

Londra'da SP Angel analisti John Meyer, "Metallerin tabanı bulduğunu düşünüyoruz," dedi ve "Çin'de altyapı projelerinin yeniden başlatılacağı ve mali iyileşmelerin yansımalarının faydalarının görüleceği konusunda iyimseriz. Gelecek yıl toparlanma bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aluminyum yüzde 2.8 ile 9 Ekim'den bu yana en güçlü yükselişini göstererek, New York saati ile 12:50'de ton başına 1,501 dolara çıktı ve çinko yüzde 1.7 değerlendi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Çarşamba günkü yüzde 1.4'lük sıçramasının ardından yüzde 0.9 daha yükseldi.

ABD piyasaları bugün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı

Nikel yüzde 4.7 yükselile ton başına 9,330 dolara çıktı ve yükselişini üçüncü aya taşıdı. Metal rallisini 10 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden başlattı. Bakır, çinko ve aluminyum en az bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Türkiye'de BIST 100 ENdeksi yüzde 2.4 geriledi ve Türk Lirası yüzde 1.1 değer kaybetti.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın 3 Aralık'taki toplantıda teşvik tedbirlerini artıracağı beklentileri ile 7 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından, yüzde 0.1 zayıflayarak 1.0610 seviyesine geldi.

(21:15'te güncellendi)