Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri teknoloji ve hammadde şirketlerinin öncülüğünde bu hafta ilk kez yükseldi. Emtia fiyatları sıçramasını genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi  ham petrol fiyatlarındaki ralli ve metallerin yükselişinin hammadde üreticisi şirketlerinin görünümünü iyileştirmesiyle Hong Kong saati ile 15:05’te yüzde 0.3 yükseldi. Çin’in Aluminum Corp. şirketi üç haftanın en büyük artışını yaşarken, Jiangxi Copper Co. iki haftanın zirvesini gördü. Kore wonu ve Filipin pesosu değer kaybederken Kore Kospi Endeksi, Samsung Electronics Co.’nun öncülüğünde teknoloji sektörü hisse senetlerindeki artışla üç haftanın en  yükseğine ulaştı.  Rusya’da Micex Endeksi rallisini ikinci güne taşıdı.

Çin’de düzenleyici kurumun yerel piyasalarda açığa satma ile ilgili bir soruşturma hazırlığında olduğu söylentileri ile  sanayi metalleri üreticisi şirketleri hisse senetleri değer kazandı. Metallere olan talebin Çin’de son 25 yılın en kötü ekonomik yavaşlaması ile azalacağı yönündeki görüş nedeniyle bu sene metal fiyatları geriledi.

Kuala Lumpur’da Fortress Capital Asset Management Sdn.’dan Geoffrey Ng, “Küresel petrol fiyatları hafif toparlandı. Bu durum gelişmekte olan ülkelerde yer altı kaynakları bakımından zengin olan kimi ülkelere yardımcı oldu. Büyük riskler alınacak bir dönem değil, kısa vadeli pozisyonlar alınabilir.”

MSCI Gelişen ülkeler Bilişim Teknolojileri Endeksi yüzde 1 artarak üç haftalık yükseğine ulaştı ve on gelişmekte olan ülke sanayi grubu arasında en çok yükselen oldu. Hafıza kartı üreticisi SK Hyinx Inc., nihai ana şirketi olan SK Holdings’in Salı günü yaptığı açıklamada enerji sektöründe iş yapan OCI Materials Ltd.’ın yüzde 49.1’ini 420 milyar dolara satın alacağını açıklamasıyla iki günde yüzde 8.4 değer kazandı.