Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, en büyük aracı kurumlardan bazılara mevzuata ilişkin bir soruşturma açılmasıyla, bir ayın en sert düşüşüne yönelirken, iki şirket tahvil ödemelerinde güçlük çektiğini açıkladı ve Çin sanayi karları düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3.2 düşerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yaklaşık iki ayın en düşük kapanış fiyatına yöneldi. Citic Securities Co. ve Gouse Securities Co. hisse senetleri, soruşturma altında oldukarı durulduktan sonra Şanghay'da yüzde 7'den fazla değer kaybederken, Reuters'ın haberine göre Haitong Securities Co. da soruşturmaya dahil ediliyor. Cuma günkü veriye göre, sanayi karları geçen ay yüzde 4.6 azalırken, aynı veri Eylül ayında yüzde 0.1 düşmüştü. Finans sektöründeki sert önlemler, hükümetin yazın Çin hisse senedi piyasasında gerçekleşen çöküşün sorumlularını bulma yolunda yoğun çaba harcadığını gösteriyor. Cuma günkü kar haberleri, Çin'de Kasım ayına ait ilk ekonomik göstergelerden bazılarındaki bozulmayı takip etti. Çin'de bir dökme demir üreticisi, bu yıl tahvil ödemelerinde zorlanan son şirket oldu.

“Soruşturmalar, hisse senedi piyasasının çöküşünde oynadıkları rolle bağlantılı olabilir. Düzenleyici kurum muhtemelen denetime başlayacak ve sert önlemler alacak. Bu durum, kısa vadedepiyasada baskı oluşturacak” dedi.