Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (CSRC) yetkililerine göre, aracı kurumların hisse senedi piyasalarında türev ürün işlemleri için finansman sağlaması yasaklanacak. CSRC yetkililerinin Cuma günü yaptığı açıklamada aracı kurumların müşterilerine mevzuatta yer alan "kredili işlem" araçları için fonlama sağlaması gerektiği belirtildi.

Yetkililer, Perşembe günü bir dergide yer alan ve aracı kurumların "total return swap(bir çeşit tezgahüstü piyasa türev araç)" işlemlerine kısıtlamalar getirileceği yönündeki haberleri doğrulamış oldu. Çin'de, Ekim ayı sonunda, 39 aracı kurumun tezgahüstü işlemlerinin nominal büyüklüğü 43.7 milyar dolar (279 milyar yuan) düzeyindeydi. Bu rakamın yüzde 44'lük kısmı swap, geri kalan kısmı ise opsiyon işlemlerinden oluşuyor.

"Total return swap" işlemlerinde yatırımcılar pozisyon açarken aracı kuruma sadece depozito ödüyor, vade sonunda ise hisse gelirleri karşılığında sabit bir faiz ödemesi yapılıyor. "Total return swap" işlemlerinde yatırımcı üç ila beş kat kaldıraç olanağı buluyor. Genelde, bu ürünü kullanmak isteyen yatırımcıların 20 milyon yuan net varlık ve en az iki yıl hisse senedi yatırımı konusunda tecrübesi olması isteniyor.