Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği Türkiye-AB Zirvesi sona ererken Türkiye-AB müzakerelerinde 17. başlık olan ekonomik ve parasal politikalara ilişkin faslın açılmasına karar verildi.

Brüksel'de bugün düzenlenen ve Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği Türkiye-AB Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ortak basın toplantısı düzenlediler. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk 17. başlığın açılmasına karar verildiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Juncker de Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro verileceğini söyledi.

Davutoğlu: Ekim 2016'da vize serbestisi sağlanacak

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu: "Bu (AB-Türkiye Zirvesi) tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı. 11 yıl sonra Türkiye ile böyle bir zirve gerçekleştirildi" dedi.

Davutoğlu 3 milyon euronun Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacağını belirterek "Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak." dedi.

Davutoğlu: "(AB ile) Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. (2016 yılının) mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB'nin de yapacakları var" diye konuştu.

Başbakan her sene iki zirve yapılmasına karar verildiğini, katılım sürecinin hızlandırılacağını kaydetti.