Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arvupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin bu haftaki toplantıda teşvikleri artırmada geri adım atması beklenmiyor.

Mario Daghi'nin artık geri adım atma şansı yok.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısına, teşviği artıracağı yolunda görüş birliği içinde. Katılımcıların yarıya yakını, bu teşvik artırımının 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programının genişletilmesi şeklinde ve önemli bir bölümü ise birden fazla adım yoluyla yapılacağını öngörüyor. AMB Başkanı Draghi, şimdi beklentileri karşılamanın bir yolunu bulmalı. Aksi halde Euro Bölgesi toparlanmasını olumsuz etkileyebilecek bir yatırımcı hayalkırıklığı riski ile karşılaşabilir.

Londra'da BNP Paribas SA baş Euro Bölgesi piyasa ekonomisti Ken Wattret, "AMB piyasaları bir tedbirler paketi için hazırladı ve bunun altında kalmakla ya da piyasa koşullarını yeniden sıkılaştırmakla bununla başa çıkamaz" dedi.

Euro dolar karşısında 1.0571 seviyesine kadar düştü ve Mart ayından bu yana en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın 25 üuyeli Yönetim Konseyi 2 Aralık'ta toplanacak ve karar 3 Aralık'ta TSİ 14:45'te açıklanacak. Draghi bu açıklamadan 45 dakika sonra, teşvik tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulunabileceği bir basın toplantısı düzenleyecek.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin dörtte üçünden daha fazlası AMB'nin eksi yüzde 0.2 seviyesnde bulunan mevduat faizini düşürmesini bekliyor. Farklı bir ankete göre ise, bu faizi eksi yüzde 0.3'e indirilmesi bekleniyor. Bu ankete gelen en düşük faiz tahmini ise eksi yüzde 0.45 seviyesinde. Gösterge temel refinansman faizinin ise değiştirilmeyerek yüzde 0.05'te bırakılması bekleniyor.