Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri dün, yatırımcıların dikkatlerini merkez bankaları kararlarına çevirmeleri ve bu hafta açıklanacak olan bir dizi önemli ABD ekonomik verilerini beklemeleri ile birlikte aylık kazançlarını daralttı ve böylelikle Standrd & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Kasım ayını çok küçük bir yükselişle geçti.

S&P 500 Endeksi bu ay, hisse senetlerinde 6.5 yıldır süren boğa hareketinin temel destekleyicisi ABD ekonomisindeki güçlülük işaretlerinin, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerine ağır basması sonucu yükseldi. Para politikasının sıkılaştırılacağına ilişkin beklentiler finans sektörünün Kasım ayında yüzde 1.7 yükselmesine neden olurken, kamu hizmeti şirketlerinin hisse senetleri, tahvil faizlerindeki artışın temettü oranlarının çekiciliğini azaltması sonucu yüzde 2.8 kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 2,080.41 puandan kapandı ve Kasım ayı kazancını yüzde 0.05'e daralttı. Endeks böylelikle Mayıs ayından bu yana ilk kez iki ay üst üste yükseliş gösterdi. Dow Jones Endeksi 78.57 puan ya da yüzde 0.4 düşerek günü 17,719.92 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.4 geriledi. New York Borsası'nda dün yaklaşık 7.7 milyar adet hisse senedi el değiştirdi ve bu 30 günlük ortalamanın yüzde 8.3 üzerindeydi.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi stratejisti Mark Kepner, "Bu, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısı ile Cuma günkü ABD istihdam verisi arasındaki oldukça büyük bir hafta," dedi ve "Piyasa Fed'ib Aralık ayındaki faiz artırımına ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşviği daha da artırmasına bakıyor. Bu nedenle bu toplantılar bizi yıl sonuna göürecek kilit önemdeki haftalar" şeklinde görüş bildirdi.