Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası (RBI), bu yıl dört kez faiz indirimine gitmesinin ardından, daha kırılgan hale gelmeye başlayan enflasyon hedeflerini tutturabilmek için, gösterge faizi değiştirmedi.

RBI Başkanı Raghuram Rajan, Mumbai'de bugün yaptığı açıklamada, gösterge repo faizini değiştirmeyerek yüzde 6.75'te bıraktı. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan 47 ekonimistin tümü tarafından doğru tahmin edildi.

Rajan, "Merkez bankası, ekonomi enflasyonu Mart 2017'de yüzde 5'e indirmesi gereken hedeflenen desenflasyon patikasına çıpalanmış şekilde tutarken, mümküm görüldüğünde, daha da genişleme için potansiyeli kullanacaktır," dedi.

Asya bölgesinin en yüksek borçlanma maliyetlerinden birine sahip olan ve emtia fiyatlarındaki düşüşten yararlanan Rajan, şimdi enflasyon baskılarını güçlendiren gıda enflasyonundaki artışla mücadele etmek zorunda. Öte yandan, Fed'in Aralık ayında beklenen faiz artırımı da sermaye çıkışı riskini güçlendiriyor.

Mumbai'de Anand Rathi Financial Services Ltd. ekonomisti Sujan Hajra, "RBI'nın harekete geçmeden önce bekleyeceği üç olay var," dedi ve "Fed'in para politikası duruşu, bütçeye ne olacağı ve ödeme komisyonunun enflasyon üzerindeki etkisi. Bunlar dururken, RBI'nın önümüzdeki iki ila üç aylık dönemde birşey yapmasını beklemiyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Hindistan'da tüketici fiyatları artışları Ekim ayında gıda maddelerindeki yükselişlerin öncülüğünde yüzde 5'e hızlandı ve Rajan'ın Mart 2017'deki hedefine ulaştı. Bu gibi yükselişler, enflasyonıı bir sene sonra yüzde 4'e doğru çekme mücadelesi için engel teşkil eden enflasyon bekleyişlerini güçlendiriyor.