Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), dolar, euro, sterlin ve yenin yanında, Çin yuanında olduğu gibi, diğer para birimlerinin de aynı kilit eşiğe ulaşması durumunda, Fon'un rezerv paralardan oluşan sepetine girebileceğini kaydetti.

IMF'nin icra kurulu bu hafta, ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya'nın paraları yanında, yuanın da Özel Çekme Hakkı (SDR) sepetinde yer almasını onayladı. Değişiklik 1 Ekim 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Salı günü Washington'da açıklanan fon uzmanlarının hazırladığı Kasım 13 çalışmasında, "IMF kriterleri baz alınarak, serbestçe kullanılabilir para birimleri haline gelmek için potansiyel olarak belirlenebilecek ilave para birimleri var" denildi. Yuanın sepete konulup konulmayacağının değerlendirmek için icra direktörleri tarafından kullanılan bu çalışmada bu listede hangi para birimlerinin yer alabileceği belirtilmedi.

IMF kurallarına göre, serbestçe kullanılabilir olmak, SDR sepetinde yer alabilmek için gereken iki ön koşuldan birini oluşturuyor. Para birimlerinin bu şartı karşılayabilmesi için, bu ülkenin mal ve hizmet ihracatı dünyanın en büyükleri arasında da yer almalı. Buna ek olarak, "serbestçe kullanılabilir" bir para birimi,resmi rezerv varlıkları, uluslararası bankacılık yükümlülükleri, uluslararası borçlanma menkul kıymetleri ve Döviz cirosu gibi göstergelere bağlı olarak, hem "büyük ölçüde kullanılan" ve aynı zamanda "büyük ölçüde işlem gören" anlamına geliyor.

IMF çalışması, öte yandan, göstergelerin katı bir mekaniklik içinde uygulanmaması gerektiğini ve para birimi için karar alırken değerlendirme de yapılması gerektiği vurgulandı.

İhracat sıralamasına göre, Güney Kore wonu değerlendirilmesi gereken bir sonraki para birimi olabilir ve onu Sigapur ve Kanada dolarları izleyebilir. Ancak bu para birimlerinin hiçbiri Fon tarafından ağırlıklanan temel finasal göstergeler dikkate alındığında en tepedeki altı para birimi arasında yer almıyor.

Çalışma, eğer gelişmeler erken bir gözden geçirmeyi gerektirmezse, sepete alınacak para birimleri için bir sonraki değerlendirmenin Eylül 2021'de yapılacağını kaydeetti.