Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın büyümeyi teşvik edici bir politika uygulayabileceği spekülasyonu ile finans sektörü şirketleri öncülüğünde son bir ayın en büyük yükselişini kaydetti. Küçük piyasa değerine sahip teknoloji şirketlerinin hisse senetleri 5 ay sonra ilk halka arzların tekrar başlamasıyla düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi kapanışta yüzde 2.3 yükselerek 3,536.91'den kapandı. CSI 300 Endeksi ise yüzde 3.6 yukarıdaydı. China Life Insurance , China Vanke, China Citic Bank hisse senetleri günlük limit olan yüzde 10 kadar yükseldi. ChiNext Endeksi'ndeki teknoloji hisseleri ise yüzde 1.6 değer kaybetti. Çin Merkez Bankası, ilk halka arzlara tekrar başlanmasının doğurduğu likidite ihtiyacını takiben, Salı günü, açık piyasa işlemleri ile nakit para arzına başlamıştı.

Çin'de ihracatın düşmesi, üretici fiyatlarındaki zayıflama, ve sanayi üretimindeki daralma ile derinleşen ekonomik yavaşlama, Çin Merkez Bankası'nın geçen Kasım'dan bu yana 6 kez tekrar ettiği faiz indirimlerine bir yenisini daha ekleyebileceği spekülasyonu yoğunlaştı. Salı günü açıklanan veriler imalat güveninin de son üç yılın en zayıf seviyesinde olduğunu gösteriyor.

Hong Kong'da Core-Pacific Yamaichi araştırma müdürü Castor Pang "Para politikasında genişlemeci politika beklentileri piyasanın odağındaki gayrimenkul hisselerinde olumlu bir hava yarattı. Gün içerisinde dalgalanmalar olsa da piyasanın daha da yukarı gitme şansı var" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi gün içerisinde en az 7 kez yön değiştirdikten sonra seansın son saatinde yukarı yönlü harekete geçti. Endeks'in işlem hacmi 30 günlük ortalamasının yüzde 8.8 altına gerilerken, 10 günlük volatilitesi üç aylık yüksek seviyesine geldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi Hong Kong saati ile 15:12'de yüzde 1.3 yükseldi. Hang Send Endeksi ise yüzde 0.7 yükseldi.