Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen para birimleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu akşamki konuşmasından önce ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikası toplantısı öncesinde doların yükselmesi ile birlikte geri çekildi.

Kuzey Kore wonu kazancını tersine çevirdi ve Malezya ringgiti Yellen'ın bu hafta yapacağı iki konuşmada muhtemel faiz artışını savunacağı beklentisiyle yükselişini azalttı. Gelişmekte olan ülke faizlerinin göstergesi düşerken, AMB'nin Çarşamba günü Frankfurt'ta para politikasını gevşetmesinin beklendiği toplantısı öncesi euro değer kaybetti MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geri çekilen Asya hisselerinin bir çoğu ile birlikte, yaklaşık iki haftanın en güçlü yükselişini göstermesinin ardından düştü.

Singapur'da ABN Amro Bank'tan Roy Teo, "Yellen, Aralık toplantısında büyük ihtimalle adım atacakları yolundaki görüşü güçlendirmeye çalışacak. Asya para birimlerindeki bir toparlanma muhtemelen nispeten daha az ve kısa ömürlü olur" dedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, gelişen para birimleri endeksi Hong Kong saati ile 14.38'de yüzde 0.1 düştü. Won Seul'deki işlemlerde, yüzde 0.4 kadar yükseldikten sonra yüzde 0.5 değer kaybederek, kayıplara öncülük etti. Malezya ringgiti yüzde 0.6 kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.2 daha arttı. Polonya zlotisi, Macar forinti ve Romanya leyi yüzde 0.2 değer kaybetti.