Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil piyasası Janet Yellen'in sözlerine inanıyor.

Fed Başkanı Yellen'in bu ay faiz artırımı olabileceği algısı yaratan açıklaması ve faiz artırım sürecinin ölçülü bir şekilde devam edeceği yönündeki sözleriyle, ABD'de 2 ve 10 yıllık tahvilleri arasındaki fark 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Getiri eğrisinin yataylaşması yatırımcıların faiz artırım sürecinin yavaş ilerleyeceğini beklediklerine işaret ediyor. Yellen, Çarşamba ve Perşembe günü tekrar konuşacak.

Frankfurt'ta DZ Bank AG'nin sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Birgit Figge "Fed faizleri çok çok yavaş artıracaktır. Getiri eğrisi mutlaka yataylaşacak" dedi. Figge, 10 yıllık tahvil faizlerinin Fed faiz artırımını takiben yükselebileceğini ancak bunun faizlerin %3.5 gibi gerçekten yüksek seviyelere kadar sürecek bir trend olmayacağını belirtti.

Londra saati ile 9:59'da, Kasım 2025 vadeli %2.25 faizli gösterge tahvil getirisi 2 baz puan artarak %2.17'ye geldi. Gösterge tahvil getirisi, Salı günü 2 Kasım'dan bu yana en düşük seviye olan %2.14'e gerilemişti. Bu kağıdın fiyatı 7/32 ya da 1000 dolar nominal değerli beher kağıt için 2.19 dolar düşerek 100 3/4'e geldi.

Figge, DZ Bank'ın, 2016'da Fed'in 4 kez faiz artıracağını düşündüğünü ve 10 yıllık tahvillerin faizinin ılımlı bir hızla artarak 2016 Martı'nda %2.35 2016 sonunda ise %3'e ulaşmasını beklediklerini söyledi.

10 ve 2 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark Salı günü 123 baz puan kadar düşük bir seviyeye gerilemişti. Bu 3 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeydi. Ayrıca, 30 ve 2 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark da Nisan 2014'ten bu yana en düşük seviye olan 199 baz puana geriledi.

Tokyo'da Daiwa SB Investments'tan Kei Katayama "Fed politikasını normalleştirmek için adım atmaya başlayacak, ancak Yellen, aynı zamanda güvercin açıklamalarda bulunabilir. Bu durum ise getiri eğrisinin daha da düzleşmesine neden olabilir. Yellen kendisi dahi gerçekten güçlü bir toparlanma olduğuna inanmıyor. Zaten, bu sebeple daha ölçülü ve yavaş bir faiz artırımı süreci izleyeceğine piyasa oyuncularını ikna etmek istiyor" dedi.

Katayama vadesi 5 yıl ve altında olan tahvillerin faizlerinde artış beklerken, daha uzun vadeli tahvillerin faizlerinde düşüş olasılığı görüyor. Katayama 10 yıl vadeli tahvillerin getirilerinin %2'nin altına düşmesini beklemiyor.