Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de imalat endeksinin beklenmedik şekilde 2009'dan bu yana en sert düşüşünü göstermesi sonrası bakır geriledi. Dünyanın en büyük bakır üreticisi Çin'de üreticilerin arzı azaltma konusunda anlaşmaları üzerineSalı günü yükselen bakır,  kazancının önemli bölümünü geri verdi.

Bakır yüzde 0.9 düşüşle Salı günkü yüzde 1'lik kazancının büyük kısmını kaybetti. Salı günü Çin'de bakır üreticileri yılda 350,000 ton az üretim yapacaklarını açıklamıştı. Hong Kong'da Argonaut Securities analisti Helen Lau'ya göre, eğer şirketler arz kesintisi kararını uygularsa piyasada arz açığı olabilir.

Lau, "Bakır fiyatı artarsa, Çinli üreticiler yine de kesinti yapacaklar mı? Kimse bilmiyor. Gerçekten böyle bir kesintiye gidilecek mi emin olamıyoruz, ancak bu en azından Çin'de tüm üreticilerin katıldığı ilk girişim oldu. Bu oldukça olumlu bir gelişmedir" dedi. Çinko ve nikel tedarikçileri de arzı kesmeyi taahhüt ettiler" dedi.

Çin rafine edilmiş metallerin dünyadaki en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunuyor. Çinko üreticileri 20 Kasım'da üretimi yılda 500,000 ton kesme planlarını açıklamıştı. Bu rakam Çin'in 2014 üretiminin yaklaşık yüzde 9'una tekabül ediyor. Nikel üreticileri 27 Kasım'da önümüzdeki yıl arzda en az yüzde 20 kesintiye gideceklerini açıklamıştı. Bakır üreticileriyse Çin üretiminin yüzde 4.4'üne denk gelen kesinti yapacaklarını bildirmişlerdi.

Londra Metal Borsası'nda (LME) 3 ay vadeli bakır kontratları Şanghay saatiyle 15:18'de,ton başına 4,600 dolardan işlem görüyordu. Çinko kontratları yüzde 1 düşerken, nikel yüzde 0.5 yükseldi. Kurşun ve kalay fiyatları düşerken, alüminyum sabit seyretti.

ABD'de imalat endeksi Kasım'da beklenmedik şekilde, krizden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Düşüşte yüksek stokların siparişlerde ve üretimde kesintiye neden olması etkiliydi. ISM imalat endeksi, Ekimde 50.1 gerçekleşmiş, ardından Haziran 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 48.6'ya düşmüştü. ISM imalat endeksinde 50'nin altındaki veriler daralmaya işaret ediyor.