Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus rublesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi, emtia fiyatlarındaki düşüş ve Türkiye'ye uygulanan gıda ithalatı yaptırımlarının enflasyonu hızlandıracağı endişeleri ile birlikte, üç ayı aşkın sürenin en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Ruble dolar karşısında, Rusya'nın temel ihracat karışımı için gösterge niteliğindeki Brent petrolünün OPEC toplantısı öncesi Londra'daki işlemlerde değer kaybetmesinin etkis ile, yüzde 0.7 zayıflayarak, Moskova saati ile 14:15'te 67.061 seviyesine geriledi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.

Rusya para biriminin bu çeyrekte yüzde 18 değer kaybetmesi, türev işlemleri traderlarını Rusya Merkez Bankası'nın 11 Aralık'taki toplantısında faiz indirimine gideceğine ilişkin bahislerini azaltmalarına neden oldu. Rusya'nın Suriye sınırı yakınında düşürülen uçağına karşılık Türkiye'ye uygulayacağı gıda ürünleri ithalat yasağı, 13 yılın en yüksek seviyesi yakınındaki enflasyonun daha da hızlanmasına neden olabilir.

Londra'da Rabobank gelişen piyasalar Döviz sratejisti Piotr Matys, "Türk gıda ürünlerine uygulanan yaptırımlar, Rusya'da enflasyonu daha önce algılanan daha uzun bir süre yüksek kalmasına neden olabilir," dedi ve "Eğer bu durum gerçekleşirse, merkez bankasının gevşeme çevrimine yeiden başlaması zorlaşır ve ruble için negatif bir faktör olan resesyon sürebilir" şeklinde görüş bildirdi.