Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Mart ayından bu yana en uzun süreli yükseliş serisinin zirvesine gelmesine ve traderların alım yapmaya devam etmesine rağmen giderek artan sayıdaki önemli stratejist tehlike çanlarını çalmaya başladı.

Dolarda geri çekilme potansiyelinin arttığını belirten Societe Generale SA ve HSBC Holdings Plc, ABD parasının kırılganlıklarının altını çizdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu çeyreğin 15 Ekim'deki düşüğünden yaklaşık yüzde 5 yükseldi. Benzer büyüklükteki üç yükseliş, Mart, Haziran ve Ağustos aylarında yüzde 3'lük düşüşle sonlanmıştı.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin, yukarı yönlü vadeli pozisyonlarının geçtiğimiz hafta tüm zamanların yükseğine yaklaşması, bir risk oluşturuyor. En büyük on Döviz işlemcisi bankadan sekizi, 2016 yılında doların kazandıracağı görüşünde. Bankaların kanaatleri, dolar göstergesini on yıldan fazla bir sürenin yükseğine taşırken, işlemlerin çok kalabalıklaştığı ve yön değiştirmek için uygunlaştığının sinyalini verdi.

Londra'da Societe Generale küresel stratejisti Kit Juckes, “Ne kadar yol katettiğimiz, değerlemelerin görünümü ve alınan pozisyonların büyüklüğü göz önüne alındığında düzeltme riski bence çok büyük. Doların, euro karşısında yaklaşık yüzde 7'lik değer kaybederek 1.13 seviyesine gelme potansiyeli bulunuyor” dedi.