Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomik görünüme ilişkin güven duyduğunu ve sıfır faiz dönemini sonlandırmak için çok fazla beklemenin merkez bankasını çok hızlı bir sıkılaştırmaya zorlayabilceğini, bunun da finans piyasalarını ve altı yıldır süren ekonomik genişlemeyi altüst edebileceğini söyledi.

Yellen, "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politikayı normalleştirmek için çok fazla beklerse, muhtemelen ekonominin her iki hedefimizden de uzaklaşmasını önlemek için, para politikasını göreceli olarak sert bir şekilde sıkılaştırmak durumunda kalabiliriz," dedi ve "Böyle sert bir sıkılaştırma finans piyasalarını altüst edebilir ve belki de istenmeyen bir biçimde ekonomiyi resesyona itebilir" şeklinde konuştu.

Yellen Ekim'den beri gelen verilerin Fed beklentileriyle uyumlu olduğunu, faiz artışı için çok fazla beklemenin riskli olduğunu söyledi.

Ilımlı büyümenin devam ettiğine dikkat çeken Başkan ekonominin gelecek birkaç yılda büyümeye devam edeceğini, istihdamın artacağını ve enflasyonun da % 2 hedefine yükseleceğini belirtti.

Washington'da konuşan Başkan Yellen ilk faiz artışının zamanlamasına değil, faiz konusunda izlenecek yola odaklanılması gerektiğini ifade etti. Faiz artışında 'temkinli' olunması gerektiğine dikkat çeken Yellen yurtdışı kaynaklı aşağı yönlü risklerin azaldığını ifade etti. Yellen Çin'deki yavaşlamanın sınırlı ve kademeli olacağını söyledi.

Faiz politikasında ekonomik verilere bağlı bir yol izleyeceklerini kaydeden Yellen faiz artışının ertelenmesinin ekonomide risklere neden olacağını vurguladı.

Daha sonra soruları yanıtlayan Yellen çoğu üyenin kademeli faiz artışı beklediğini söyledi.

Yellen yarın da Kongre'de konuşacak

Fed'in bu yılki son toplantısı 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Çoğu uzman bu toplantıda faizlerin artmasını bekliyor. Yellen'in yarın da ABD Kongresi'nde sunum yapması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası Eylül ayında faiz artırmama kararına gerekçe olarak Çin ve küresel ekonomideki zayıflığı göstermişti.  Fed yetkilileri ekonominin hedeflerine ulaşıp ulaşmayacağı ve faiz artışından sonra sürdürülebilir büyümenin sağlanıp sağlanmayacağı konusunda ipuçları arıyor. Yellen'in açıklamaları da Fed'in faiz artış yolunda olduğuna dair bir işaret olarak görülüyor.

Güçlü istihdam rakamları

ABD'de Ekim ayında tarım dışı istihdam 271 binle yılın en büyük artışını kaydetti. İşsizlik oranı ise %5 oldu. Fed toplantısından önce son tarım dışı istihdam verisi Cuma günü Washington'da açıklanacak.

Ekim'de güçlü gelen istihdama rağmen enflasyon Fed'in %2 hedefinin altında kalmayı sürdürüyor. Yellen güçlü dolar ve düşük petrol fiyatlarının enflasyonun düşük kalmasında etkili olduğunu belirtti.