Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, faiz artırımının geciktirilmesi ile ortaya çıkacak risklere ilişkin uyarı konusunda Fed Başkanı Janet Yellen'a katıldı ve harekete geçmek için çok fazla beklemenin, "ekonomimize büyük bir maliyet" getirecek dengesizliklerin artmasına yol açabileceğini kaydetti.

Williams, Portland, Oregon'da yaptığı konuşmada, faiz artırımını işaret ederek, "Benim tercihim daha sonra yapılmasından ziyade daha önce yapılması şeklinde," diyerek, Eylül ayından bu yana yaptığı açıklamaları yineledi.

Williams, "Çok uzun süre çok sıcak bir şekilde işleyen ekonomi, aşırı enflasyon ya da bir ekonomik düzeltme ve resesyona neden olabilecek debgesizlikler yaratabilir" dedi.

Williams ayrıca, "Para politikasının tam etkisini göstermesi 1-2 yıl alabilir. Ekonomi hareketli bir hedeftir ve enflasyonun gözlerinin akını görene kadar beklemek hedefin aşılması risklerini getirir" şeklinde konuştu.

San Francisco Fed Başkanı, faiz artırımarına erken başlamanın daha yumuşak, daha kademeli bir normalleşmeye imkan tanıyacağını ve Fed'in çok fazla beklemesi durumunda, yakalama hareketinin ortaya çıkacağını ve bunun da fazla bir manevra alanı bırakmayacağını belirtti. Williams, ayrıca, bu durumun finans piyasalarını sarsabileceğini ve ekonomiyi "istenmeyen bir şekilde" yavaşlatabileceğini sözlerine ekledi.