Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcılarının, ilk faiz artırımının ardından, tekrar faiz artırımlarına gitmek için enflasyonun yükseleceğine inanmalarından daha fazlası gerekebilir.

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü yaptığı konuşmada, gelecekteki faiz artırımlarının hızının fiyat artışlarının merkez bankasının hedefine doğru "gerçek ilerlemeye" bağlı olabileceğini işaret etti. Bu durum, enflasyonun orta vadede yeniden hedefe doğru hareket edeceğine "makul güven duymak" şeklindeki, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ilk faiz artırımına gitmek için daha önce belirlediği gereklilikte değişiklik anlamına geliyor.

Yellen'ın bu söylemi, bu ay yapılması büyük ölçüde beklelen faiz artırımının ardından, artış hızının kademeli olacağına ilişkin sebeplere ilavede bulundu. Fed'in enflasyon için favori göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin gösterdiği üzere, manşet enflasyon Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0.2 yükseldi. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek enflasyon yüzde 1.3 yükseldi.

Yellen, Çarşamba günü Economic Club'da yaptığı konuşmada, "Yüzde 2 olan hedefimizin çok altında kalan enflasyon veri olarak alındığında, Komite, elbette, gelecekte gösterge faizin uygun hızı için karar aldığımızda, enflasyonun hedefimize doğru gerçek ilerlemesini dikkatle izleyecek" dedi.