Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:45'te güncellendi)

Petrol, Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretiminin günlük 1 milyon varil düşürülmesi yönünde teklifte bulunacağı haberinin ardından kazançlarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günkü yüzde 4.6'lık düşüşün ardından yüzde 1.3 kadar yükseldi. Energy Intelligence'ın ismini vermediği bir delegeye dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın teklifinin, Rusya, İran ve Meksika'nın da içinde bulunduğu OPEC içinde ve dışındaki ülkelerin de üretim kısıntısına gitmesini içeriyor ve bu adım en az 2016'ya kadar yütütlüğe girmeyecek. İran Petrol Bakanlığı'na ait Shana haber ajansına göre, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri hariç, OPEC üyelerinin çoğunluğu üretimin düşürülmesi konusunda görüş birliğine varmış durumda. ABD'de petrol stokları geçen hafta, Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, 1.18 milyon varil arttı ve artışını 10'ncu haftaya genişletti.

Petrol, Suudi Arabistan öncülüğünde OPEC'in bir yıl önce üretimi devam ettirme ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerini piyasa dışına itme kararından bu yana yaklaşık yüzde 39 değer kaybetti. Shana'nın OPEC genel direktörü Mehdi Asali'ye dayandırdığı haberine göre, OPEC üyelerinin yılda iki kez gerçekleştirdikleri toplantı için Viyana'da toplanmaları ile birlikte, arzın nasıl yönetileceği ve piyasaya nasıl istikrar kazandırılacağı yolunda üyeler arasında görüş birliği yok.

Melbourne'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. emtia araştırma müdürü Mark Pervan, "Üretimi kısarlarsa bu sürpriz olur" dedi ve "Piyasa bu büyük petrol üreticileri arasında bir politika değişikliği olmasını beklemiyor"  şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 50 sent yükselerek varil başına 40.44 dolara çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 13:29'da 40.39 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.91 dolar düşerek 39.94 dolara geriledi ve 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 4 altındaydı. Fiyatlar Kasım ayında yüzde 11 düştü.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent ya da yüzde 1.4 yükselerek varil başına 43.07 dolara kadar çıktı. Kontrat dün yüzde 4.4 düşüşle 42.49 dolara indi ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Avrupa gösterge petrolü ile ABD göstergesi arasındaki fiyat farkı 2.62 dolar oldu.

(08:45'te güncellendi)